IRT 3000

vsebina

Z naprednimi očali slepi zaznavajo svet

23.04.2018

Eyesynth je avdiovizualni sistem za slepe. Sestavljen je iz dveh stekel, povezanih z mikro računalnikom. Sistem zaznava in beleži bližnje okolje uporabnika v treh dimenzijah, ki zbrane podatke pretvori v razumljiv zvok za slepe. Projekt španskega projekta Eyesynth SL je Evropska komisija prepoznala za prebojnega in mu v programu SME Instrument v okviru Obzorja 2020 namenila več kot milijon evrov nepovratnih razvojih sredstev.

"Kamere tvorijo tridimenzionalno sliko okolja v realnem času in sistem to prevede v zvok, podobno kot zvok morja, ki ga uporabnik nauči interpretirati, da bi lahko krmaril svoje okolje," je pojasnil Antonio Quesada. Izvršni direktor podjetja Eyesynth je nadaljeval, da v razvijajočem se sistemu obstajajo tri osnovne funkcije: sistem deluje v celoti 3D – uporabnik ne prepoznava le oblike in prostora, temveč tudi meri globino in z veliko natančnostjo poišče predmete; ustvarjen je nov jezik, ki ga možgani zlahka sprejmejo in avtomatizirajo delovanje – sistem je zelo enostaven za učenje, zvok je abstrakten, besede za uporabo izdelka niso potrebne; uporaba polžastega zvoka – prenaša se preko kosti v glavi, zato ušesa lahko impulze poslušajo, pri tem pa se tudi izognejo utrujenosti.

Proces delovanja naprednih očal je sorazmerno preprost. Očala pošiljajo slike mikroračunalniku. Ta jih obdeluje v realnem času, tako da uporabnik prejme takojšnje povratne informacije. Celotno okolje je ujeto in obdelano v 3D. S tem pridobi informacije o globini. Te računalnik pretvori v serijo zvokov, ki razlagajo odprte prostore, oblike in ovire. Po krajšem treningu možgani avtomatizirajo obdelavo informacij, zato lahko uporabnikova pozornost ostaja osredotočena na pogovore, hojo, promet, delo ali druga vsakdanja življenjska opravila. Raziskovalcem je to uspelo zagotoviti s kohlearnim audiom ter z načinom sledenja – ki zajema le osrednji, sprednji pogled, zato mora uporabnik premikati glavo, kakor da s pogledom pometa okolico. S panoramskim načinom očala zajemajo celotno podobo uporabnikovega okolja in zvok distribuirajo v stereo polje, tako zagotavljajo popolno panoramo v stereo zvoku.

eyesynthglasses-1Namensko in uporabno vrednost izdelka uresničujejo skrbno izbrane tehnične značilnosti očal, mikroračunalnika in programske opreme. Očala vsebujejo okvirje ABS, Zamak, leče določa f 1.8 in FOV 76º. Sestavlja jih tudi vgrajen piezoelektrični sistem za prenos zvoka po kosteh in dva visokozmogljiva šibko svetlobna senzorja s sposobnostjo procesiranja 60 slik v sekundi. Mikroračunalnik je zgrajen s procesorjem Dual Core ARM, visokozmogljivim logičnim vezjem FPGA (angl. Field Programmable Gate Array) in 5000 mAh baterijo z avtonomijo delovanja več kot 8 ur. Programska oprema zagotavlja delovanje sledenja in polne panorame pri izbranem vidnem dosegu 6 metrov, 2 metra ali 70 centimetrov. Oprema zvokovno signalizira tudi stopnjo porabe baterije.   

Špansko podjetje ima poleg razvojnih tudi velika trženjska pričakovanja. Z evropskimi sredstvi nameravajo vstopiti na svetovni trg pomožnih tehnologij za slabovidne osebe. Ta segment naj bi do leta 2020 dosegel vrednost skoraj 2,2 milijarde evrov in beležil skupno letno stopnjo rasti višjo od 7 odstotkov. S svojim izdelkom nameravajo naprej konkurirati na področju medpodjetniškega poslovanja B2B. Vzpostaviti želijo stabilna partnerstva z velikimi organizacijami za slepe, združenji, oftalmologi in optičnimi trgovinami. Po doseženi prepoznavnosti in zaupanju se bodo usmerili še na področje neposrednega poslovanja s končnimi kupci B2C.

Podporna tehnologija Eyesynth ni medicinsko orodje, pa vendar slepim in slabovidnim zagotavlja zaznavo in bogat prenos informacij. S tem povečuje neodvisnost in interakcijo uporabnikov z okoljem. 

ar©tur 2016