IRT 3000

vsebina

Najmanjši dinamometer na trgu

25.09.2018

Družba Kistler je predstavila nov izdelek iz družine MicroDyn, najmanjši serijski merilnik rezalne sile na svetu. Namenjen je proizvodnim podjetjem in raziskovalnim ustanovam, saj predstavlja idealno rešitev za natančno merjenje rezalnih sil pri razvoju mikro orodij.

180909-7Obdelava zelo majhnih obdelovancev namreč postavlja visoke zahteve za orodja. Za proučevanje rezalnih sil v mikro obdelovalnih aplikacijah, na primer v urarstvu, so potrebni zelo kompaktni in občutljivi merilni instrumenti. Z novim dinamometrom MicroDyn 9109AA Kistler ustvarja nove priložnosti za svoje kupce na področju ultrafne obdelave, mikro precizne obdelave in ultra precizne obdelave – še posebej pri razvoju orodij za obdelavo krhkih materialov.

Najmanjši dinamometer na trgu meri vsega 30 x 30 mm. Po zaslugi visoke frekvence 15 kHz na vseh treh oseh lahko zelo natančno izmeri različne spremembe, od svojega predhodnika je 2,5-krat natančnejši. Zelo natančno izmeri dinamično silo do 500 N in navor do 50 Nm. To mu omogoča zaznavanje sil v rezilih, ki se vrtijo s hitrostjo do 120.000 vrtljajev v minuti na posameznih orodjih. Piezoelektrični merilni kristalni obroči zagotavljajo visoko občutljivost in so vgrajeni na način, da učinkovito kljubujejo povi- šani temperaturi.

Novi MicroDyn 9109AA je opremljen z različnimi možnostmi pritrditve. Vstavek se lahko vgradi navpično in vodoravno na mizo strojnega orodja, obdelovanca pa se ustrezno pritrdi; to pripomore k večji merilni natančnosti. Za hitrejši zajem podatkov brez napak in analizo podatkov proizvajalec priporoča uporabo s kombinacijo večkanalnih ojačevalnikov, npr. rešitve 5080A. Kistler podjetjem ponuja tudi ustrezne celovite rešitve, vključno s programsko opremo Dynoware, ki olajša konfguracijo, saj premore pravila za izračun sile in navora.

ar©tur 2016