IRT 3000

vsebina

Fakultete bi morale biti povezovalni most med mladimi in gospodarstvom

18.09.2018

»Slovensko tržišče je premajhno, IT in verjetno tudi ostale storitve pa so za tako majhen prostor predragi, da bi podjetje uspešno rastlo. Ob tem je nekako logično, da se širimo in razgledujemo po tujih trgih. Nekoč smo bili del večje države in smo lahko pridobili izkušnje na domačem trgu, zdaj je drugače, « je o poslovanju zunaj meja Slovenije povedala Irena Jakša Zupančič, direktorica podjetja Ascaldera na okrogli mizi 'Poslovanje od Ljubljane do Beograda – podrobnosti, razlike in izzivi', ki je danes potekala v okviru letošnjega sejma MOS v Celju.

180916-2Podjetje Ascaldera poleg Slovenije deluje v še treh državah v Adriatic regiji, in sicer na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. »Hrvaška in Srbija sta nedvomno deželi velikih možnosti. S svojimi storitvami smo prisotni v IT sektorju in bančnem sektorju, kjer digitaliziramo osnovne procese in skrbimo za varovanje podatkov. Imamo tudi lastni izdelek, šifrirno enoto, usmerjeni smo v varno poslovanje ter varno posodobitev podatkov,« pravi direktorica Ascaldere in nadaljuje, da je bil največji izziv, s katerim so se srečali pri poslovanju izven Slovenije, da traja nekaj časa, preden si podjetje ustvari dobro ime in lahko začne uspešno poslovati. »Odziv je bil sicer vedno ugoden, brez kakšnih večjih preprek smo ustanovili podjetje in dobili osnovno delovno silo. Čeprav smo poznali okolje, je bilo malce težje, ko je treba pridobivati posel, a dejstvo je, da vsaka stvar zahteva svoj čas. Iz naših izkušenj sta za preboj na tržišču, potrebni dve leti.«

Irena Jakša Zupančič je na okrogli mizi izpostavila tudi, da velik izziv pri poslovanju, tako doma kot tudi v tujini, predstavlja iskanje primerne delovne sile. »Problem je v premajhnem povezovanju institucij z gospodarstvom. Pozvala bi fakultete, da bolj sodelujejo v tem procesu. Naj postanejo povezovalni most med  mladimi in gospodarstvom. Ob tem bi vse povabila tudi k sodelovanju na Hackmageddonu našem inovativnem projektu, ki ga začenjamo v oktobru. V njegovem okviru  bomo študentom z različnih fakultet predstavili in razložili naša specialna orodja, s katerimi rešujemo različne informacijske izzive v slovenskih podjetjih. Vzpostavili bomo povezavo med njimi in kadrom prihodnosti, ki jim bo lahko nudil učinkovite rešitve. S tem bomo prvi na svetu organizirali iskanje rešitev za optimizacijo, digitalizacijo procesov v podjetjih, kar je ena od dejavnosti Ascaldere.«

Na okrogli mizi so poleg direktorice Ascaldere Irene Jakša Zupančič sodelovali še Mojca Črtalič Andolšek, Anton Papež, Saša Muminović, Mirza Šabić, Nemanja Starović in Matej Šošterič.

Podjetje Ascaldera se ukvarja z digitalizacijo poslovnih procesov in storitev, razvojem programske opreme ter rešitvami za zagotavljanje in upravljanje varnosti digitalnega poslovanja in poslovnih podatkov. Kot prvi v EU so razvili shranjevalno enoto, s katero zaščitijo podatke pred krajami in zlorabami: tudi če vam enoto ukradejo, so podatki, shranjeni na tej enoti, nedostopni. Stopnjo varnosti podatkov strank dvignejo naraven »brez tveganja« in stranke pripravijo na novo Splošno uredbo o varstvu podatkov Evropske unije (GDPR). Podjetja imajo še v treh državah v Adriatic regiji: na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Več kot polovica njihovega poslovanja je izvoz, in sicer v Nemčijo, Avstrijo, Švice in države Adriatic regije, pravkar pa odpirajo tudi trge v ZDA in Skandinaviji.

http://www.ascaldera.com/sl/

ar©tur 2016