IRT 3000

vsebina

Ekipa McLaren veča lastne kapacitete obdelave s tremi novimi obdelovalnimi stroji Mazak

11.02.2019

Japonski proizvajalec obdelovalnih strojev Yamazaki Mazak je dobavil še tri nove obdelovalne stroje ekipi formula 1 McLaren, obenem pa je že vrsto let uradni dobavitelj CNC-obdelovalnih strojev za tekmovalno ekipo.

190203-4Podjetje Mazak je že 19 let dobavitelj obdelovalnih strojev ekipi McLaren, ki ima tehnološki center v angleškem mestu Surrey. Nedavna dobava strojev je zajemala dva 5-osna večopravilna obdelovalna centra VARIAXIS i-600 in obdelovalni center za struženje QUICK TURN 250 MY. S to najnovejšo pridobitvijo imajo v tehnološkem centru ekipe McLaren 36 obdelovalnih strojev proizvajalca Mazak. Dobavljeni stroji so najnovejša investicija ekipe McLaren, odkar so s podjetjem Mazak leta 2017 obnovili pogodbo o sodelovanju, ki je potrdila, da je podjetje Mazak njihov uradni dobavitelj CNC- -obdelovalnih strojev. Od leta 1999, odkar ima ekipa ekskluzivno partnerstvo s podjetjem Mazak, je zmagala dve svetovni prvenstvi in osvojila 62 zmag na velikih nagradah za formulo 1. Pri tem so obdelovalni stroji Mazak zagotavljali ekipi vitalno lastno proizvodnjo in inženirsko podporo, kar je zagotavljalo, da so bili dirkalni avtomobili čim bolj konkurenčni celotno sezono.

Lastne proizvodne kapacitete ekipe McLaren predstavljajo pomemben dejavnik pri zagotavljanju doseganja zahtev, ki jih določajo stalno spreminjajoča se pravila v tem športu. Temu pritrjuje primer iz leta 2017, ko so v ekipi McLaren morali spremeniti vsako posamezno komponento izdelano na Mazakovih obdelovalnih strojih, da so bile v skladu z novimi pravili. To je pomenilo, da so v enem tednu obdelali skoraj 3.000 delov. Simon Roberts, glavni izvršni direktor pri McLaren Racing, potrjuje, da so dolgoročni partnerji, kot je podjetje Mazak, izjemno pomembni za njihovo dirkaško ekipo. Od svojih tehničnih partnerjev in uradnih dobaviteljev veliko pričakujejo in podjetje Mazak jim zanesljivo dobavlja leto za letom. Glede na to, da je več kot 12 odstotkov dirkalnega avtomobila uspešno proizvedenega na Mazakovih obdelovalnih centrih, je zelo pomembno, da se delovanje tega področja stalno nadgrajuje s pravočasnimi dobavami z najvišjimi standardi. Širjenje lastnih kapacitet obdelave potrjuje zavezanost ekipe k razvoju in izdelavi svetovno znanih dirkalnih avtomobilov za formulo 1 znamke McLaren.

Richard Smith, področni direktor za Evropo pri podjetju Mazak, se dobro zaveda, da je formula 1 šport, kjer so pomembne najmanjše podrobnosti znotraj ekipe inženirjev, ki izvajajo stalne spremembe na avtomobilu skozi celo sezono. Glede na intenzivno in velikokrat nepredvidljivo dogajanje na dirkah za veliko nagrado, predstavlja možnost hitre izdelave natančnih komponent med posameznimi dirkaškimi konci tedna pomemben dejavnik, da lahko ekipa pride na startno črto v najboljšem možnem položaju. V podjetju Yamazaki Mazak so z 19-letnim sodelovanjem z ekipo McLaren kot ekskluzivni dobavitelj CNC-obdelovalnih strojev zelo ponosni, saj jim to predstavlja velik dosežek. Obenem so prepričani, da bodo trije novi stroji pripomogli, da bo McLaren še vrsto let ena izmed ikoničnih ekip v formuli 1.

www.mazakeu.co.uk

ar©tur 2016