IRT 3000

vsebina

Najboljši zaposlovalci v izboru Zlata nit 2020 so red orbit, špica in atlantic droga kolinska

29.03.2021

Družba Dnevnik je danes razglasila dobitnike priznanj najboljši zaposlovalec leta 2020. V kategoriji velikih podjetij ga je prejela družba Atlantic Droga Kolinska, v kategoriji srednje velikih podjetij Špica International, v kategoriji malih podjetij pa ponovno Red Orbit. Za program Young Advisory Board je priznanje Zlata praksa prejela družba Lek. Raziskava Zlata nit je letos pokazala rekordne ocene kakovosti odnosa.

Zlata nit 2020Zlata nit 2020

V projektu Zlata nit 2020 je sodelovalo 81 različnih podjetij, od tega 50 v natečaju za izbor najboljšega zaposlovalca, 7 podjetij v natečaju za izbor SPP – Z leti še vedno zavzeti, 9 podjetij v obeh natečajih hkrati in 15 podjetij v natečaju Zlate prakse. Zaposleni so izpolnili 6.141 anket, skupaj v 14 letih že več kot 98.000. Raziskava Zlata nit za leto 2020 kaže na rekordno visoke ocene zaposlenih, najvišje  od začetka Zlate niti leta 2007. »Podjetja vedno znova dokažejo, da imamo v Sloveniji najboljše zaposlene in zaposlovalce, ki so zgled – ne glede na še tako zahtevne okoliščine,« je izbor komentiral Uroš Taljat, vodja projekta Zlata nit na Dnevniku.    

Atlantic Droga Kolinska, najboljši zaposlovalec med velikimi podjetji: razume ljudi in njihove potrebe
Zgleden in napreden odnos med podjetjem in zaposlenimi je Atlantic Drogo Kolinsko postavil na prvo mesto najboljših zaposlovalcev že leta 2018 in ponovno leta 2020. Odlikuje jih močna usmerjenost v odnose z zaposlenimi in prepoznavna organizacijska kultura. Ta je osredotočena na kupca, tudi notranjega v organizaciji.

V razvoj in odnosu do zaposlenih podjetje uveljavlja napredne prijeme, med njimi ´sabbatical´, 6-mesečno plačano odsotnost; program Adventure za razvoj mladih sodelavcev; zadovoljstvo zaposlenih preverjajo s t. i. stay intervjuji, ki jih podpira umetna inteligenca. V podjetju visoko kotirajo interno komuniciranje in vodenje z zgledom. Ko pride do posameznikovega zahtevnega problema, nesreče v družini ali smrti, se o tem pogovarja uprava. Ob uspešni preobrazbi v času pandemije, ki se odraža tudi v poslovnih rezultatih, še posebej izstopa uvedena praksa skrbi za duševno zdravje.

Finalisti izbora so bili med velikimi podjetji poleg družbe Atlantic Droga Kolinska še: AMZS, GEN-I, Krka, Plastika Skaza, Pomgrad in Varis Lendava.

Atlantic Droga Kolinska, najboljši zaposlovalec med velikimi podjetjiAtlantic Droga Kolinska, najboljši zaposlovalec med velikimi podjetji

Špica International, najboljši zaposlovalec med srednje velikimi podjetji s kulturo ´Špičakov´ in K5 sistemom vodenja sprememb

Špica International razvija rešitve, ki tudi drugim podjetjem omogočajo preobrazbo in nove načine prihodnosti dela. Podjetje ne izstopa le s prepričljivimi poslovnimi rezultati, temveč tudi z voditeljsko karizmo Špičakov. Zaznati je močno kulturo podjetja, ki uspešno prepleta tradicionalne in sodobne vrednote. Razumejo, da je »kapital v glavah Špičakov« in ustvarjajo odprto razvojno okolje z zunanjimi partnerji. Ustanovitelj in direktor Tone Stanovnik od Špičakov pričakuje, da so aktivno razmišljujoči in si, kot pravi, upajo ´špikniti'.. Da sodelavec med množico vstane in reče: »Dragi profesor, imam malo drugačno razmišljanje, kaj pa vi mislite o tem pristopu?«

Špica International, najboljši zaposlovalec med srednje velikimi podjetjiŠpica International, najboljši zaposlovalec med srednje velikimi podjetji

Vlagajo v znanje in karierni razvoj zaposlenih, z dodatnim pokojninskim zavarovanjem pa tudi v njihovo dolgoročno varnost. Zadnjih pet let določen del dobička razdelijo zaposlenim. Na okoliščine pandemije so se uspešno odzvali z lastnim sistemom vodenja sprememb K5: kadrov, ključnih procesov, kupcev, ključnih kazalnikov in kulture. Proces preobrazbe so z njim pomembno skrajšali.

Poleg njih so se med finaliste v kategoriji srednje velikih podjetij uvrstili: EKWB, Imperial Brands – Tobačna Ljubljana, Saop, SMART COM, XLAB in Zemanta.

Red Orbit, najboljši zaposlovalec med malimi podjetji: »Grem ven, pridem čez eno uro.«
Zavesten fokus na zaposlene in njihovo počutje, razumevanje in sprejemanje človeka kot celote in načrtno spodbujanje ravnovesja med delom in življenjem v spremenjenjih okoliščinah Red Orbit ponovno postavljajo na mesto prvega med najboljšimi zaposlovalci v kategoriji malih podjetij.

Transparentno in zgledno interno komunikacijo so med pandemijo še okrepili. Kot pravi direktor Andraž Štalec: »Komunicirali smo absolutno vse, dnevno. Še danes sodelavci dobivajo tedenska obvestila, kaj se dogaja. Isti dan, ko sem sam izvedel za izgubo prometa, so izvedeli vsi zaposleni. Vsak teden dobijo obvestilo, koliko denarja ima podjetje, koliko strank, koga najemamo, koga iščemo, kdo odhaja, vse.« Med pandemijo so pozornost namenili tudi psihološki stabilnosti. Nova normalnost dela v Red Orbitu je objava v aplikaciji Slackline: »Grem ven, pridem čez eno uro

Red Orbit, najboljši zaposlovalec med malimi podjetjiRed Orbit, najboljši zaposlovalec med malimi podjetji

Finalisti v kategoriji mala podjetja pa so bili tudi: Intera, List, Lunos, SAP in Zaposlitveni center Avantus.

Priznanja SPP – Z leti še vedno ZAvzeti: izstopajo Varis Lendava, Tobačna Ljubljana in Taxa iz Ajdovščine
Četrto leto zapored je pod okriljem projekta Zlata nit potekal tudi natečaj SPP – Z leti še vedno ZAvzeti. Natečaj poteka v sodelovanju z Javnim štipendijskim, razvojnim, invalidskim in preživninskim skladom Republike Slovenije v okviru njihovega projekta Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile – ASI.

Posebna priznanja SPP – Z leti še vedno ZAvzeti za leto 2020 so po kategorijah veliko, srednje veliko in malo podjetje prejela podjetja: Varis Lendava, Tobačna Ljubljana in Taxa iz Ajdovščine. Prejemniki visoko pozornost namenjajo medgeneracijskemu sodelovanju ter sistematično in s posluhom za njihove potrebe vključujejo izkušnje, znanje in delavnost tudi starejših zaposlenih.

Osnovno priznanje SPP – Z leti še vedno ZAvzeti za leto 2020 so prejela podjetja: Imperial Brands – 3DVA, Imperial Brands – Tobačna Grosist, Imperial Brands – Tobačna Ljubljana, Kovinarstvo Bučar, Drago Bučar, s.p., Lunos, Mikrocop, Prevc, saloni pohištva, Radio Ognjišče, , Skaza IP, TAXA, Ajdovščina, Trgotur, UNIOR, Varis Lendava, Zaposlitveni center Avantus in Zeus davki in računovodstvo.

Priznanja SPP - Z leti še vedno ZAvzeti, Varis LendavaPriznanja SPP - Z leti še vedno ZAvzeti, Varis Lendava

Priznanja SPP - Z leti še vedno ZAvzeti, Tobačna LjubljanaPriznanja SPP - Z leti še vedno ZAvzeti, Tobačna Ljubljana

Zlata praksa 2020 Lekovemu programu Young Advisory Board (YAB)
´Young Advisory Board´ ali svetovalni odbor mladih je iniciativa, ki povezuje mlade in ambiciozne zaposlene z najbolj izkušenimi in vodilnimi znotraj podjetja Lek. Model opolnomočenja in ustvarjanja mislečega okolja tke vezi med perspektivnimi talenti in najvišjim vodstvom ter medgeneracijsko. Mladi so preko razprave z vodstvom zgodaj vključeni v tematike, s katerimi se soočajo najvišji vodje, v sprejemanje odločitev in razumevanje vodenja.

YAB je odlična motivacija za mlade, ki so na tak način prepoznani in vidni, hkrati pa predstavlja medgeneracijsko soustvarjanje prihodnosti in povezavo med izkušnjami ter ambicijami. V enoletnem izvajanju je bilo nekaj predlaganih rešitev že vpeljanih v prakso. YAB predstavlja napredno miselnost in nov koncept delovnih odnosov pri sooblikovanju prihodnosti podjetja. Z YAB podjetje krepi zaupanje ter spoštovanjem z in do zaposlenih ter dviguje kakovost odnosa med podjetjem in zaposlenimi.  

Zlata praksa 2020 Lekovemu programu Young Advisory Board (YAB)Zlata praksa 2020 Lekovemu programu Young Advisory Board (YAB)

O izboru in metodologiji Zlate niti
Zaposleni vseh sodelujočih podjetij v raziskavi v prvi fazi izpolnijo vprašalnik raziskave Zlata nit, ki ga sestavlja 44 trditev, urejenih v sedem tematskih sklopov (temeljni odnos med podjetjem in zaposlenim, vloga in kakovost dela posameznika v podjetju, vodenje, komuniciranje in sodelovanje, podjetnost in inovativnost, delovna obremenitev, osebna rast in  razvoj ter čustvena pripadnost zaposlenih).

Na uvrstitev med sedem finalistov vpliva tehtano povprečje rezultatov iz vprašalnika med zaposlenimi (80 %) in uspešnosti (20 %), merjene z BSX Bisnode indeksom uspešnosti. S finalisti raziskovalna ekipa nato opravi intervjuje o voditeljstvu in organizacijski kulturi, izpolnijo pa tudi vprašalnik o sodobnem voditeljstvu Združenja Manager. Razprava izborne komisije prinese končno odločitev, katero podjetje si je v svoji kategoriji prislužilo naziv zaposlovalca leta.

Več o projektu Zlata nit si lahko preberete tukaj.
FOTO: Bojan Velikonja za Dnevnik

ar©tur 2016