IRT 3000

vsebina

(Tovarna leta 2021) Vstopna točka na poti do lovorike tovarna leta je izpolnjen vprašalnik

15.04.2021

Polovica vprašanj je o tehnološki naprednosti proizvodnje; zmagovalec izbora Tovarna leta 2021 bo znan 5. oktobra

kipec

Uspešna proizvodna podjetja imate še tri tedne časa, da se prijavite na izbor Tovarna leta 2021 ter svoje dobre prakse v proizvodnji in napredne tehnologije postavite ob bok drugim industrijskim podjetjem.

Razpis je odprt do 30. aprila

Prvi korak na poti do lovorike tovarna leta 2021 je vprašalnik z nekaj več kot 20 vprašanji, ki ga je treba izpolniti do 30. aprila. Spomnimo, lani je strokovno komisijo s svojimi naprednimi rešitvami v proizvodnji najbolj prepričala družba BSH Hišni aparati Nazarje. Zmagovalec letošnjega izbora bo znan 5. oktobra.

Vprašalnik zajema glavne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene. Največ vprašanj, 11, se dotika tehnološke naprednosti proizvodnje. Vprašalnik za izbor tovarne leta so pripravili v podjetju KPMG, poslovno svetovanje, ki je strokovni partner projekta Tovarna leta.

tovarna-leta-vprasalnik-2021-60759a3e91f05.jpg.600pxVprašalnik za izbor tovarne leta so pripravili v podjetju KPMG, poslovno svetovanje, ki je strokovni partner projekta Tovarna leta.

 

tovarna-leta-vprasalnik-2021-60759a3e91f05.jpg.6001pxVeč informacij o izboru Tovarna leta 2021 najdete na spletni strani izbora (www.tovarna-leta.si), kjer so poleg vprašalnika objavljeni tudi razpisni pogoji, skupaj s pogodbo o varovanju zaupnosti podatkov.

Od vitke organizacije do industrije 4.0

Pri tehnološki naprednosti proizvodnje se vprašanja med drugim nanašajo na uporabo načel vitke organizacije, na vrsto informacijskih sistemov, ki jih podjetja uporabljajo v proizvodnji, in njihovo medsebojno povezanost, delitev podatkov o proizvodih in proizvodnji z različnimi deležniki znotraj in zunaj podjetja, na možnosti za prilagajanje proizvodov zahtevam posameznih strank, uporabo dodajalne proizvodnje oziroma 3D-tiskanja, lasten razvoj poslovnih rešitev in industrijo 4.0.

Pri zadnji se vprašanja med drugim dotikajo tehnologij, ki so na tem področju vodilne v podjetju, vpliva industrije 4.0 na rast prihodkov in zniževanje stroškov podjetja v zadnjih letih ter načrtovanih naložb v posamezne segmente industrije 4.0.

Skrb za okolje in zaposlene

Pri skrbi za trajnostni razvoj oziroma okolje se vprašanja med drugim nanašajo na odgovornost podjetja za izdelek po uporabi oziroma recikliranje lastnih izdelkov, na uvedbo novih ali izboljšanih proizvodnih oziroma tehnoloških procesov ali izdelkov in storitev, ki so privedli do manjše porabe energije, surovin in naravnih virov, do povečanja deleža uporabe energije in energentov iz trajnih oziroma obnovljivih virov in okoljsko manj škodljivih odpadkov.

Pri skrbi za zaposlene je treba odgovoriti na vprašanja o strokovnem oziroma tehnološkem izobraževanju zaposlenih, internem deljenju znanj o industriji 4.0, vlaganjih podjetja v izboljšanje zdravja zaposlenih in o zagotavljanju varnosti na delovnem mestu.

Razpis je odprt za vsa uspešna proizvodna podjetja

Razpis Tovarna leta 2021 je odprt za vsa uspešna podjetja z naprednimi tehnologijami v proizvodnji, ki s koraki v smeri industrije 4.0 in vlaganji v digitalizacijo uspešno tekmujejo na svetovnem trgu.

K izboru tovarne leta je Časnik Finance tudi letos še posebej povabil podjetja, ki pri svojih rezultatih izstopajo pri dodani vrednosti na zaposlenega, doseženem EBIDTA, EBIT-marži, nizki zadolženosti … V naboru podjetij, ki ga je pripravil analitik Financ Jure Ugovšek, so tako velika in srednja podjetja, kot tudi majhna.

V zahtevni tekmi doslej sodelovalo 30 družb

V treh izborih se je za prestižno lovoriko pomerilo že 30 podjetij. Največ, 14, jih je sodelovalo v izboru Tovarne leta 2018, ko je med tremi finalisti strokovno komisijo s svojim obratom Notol 2 najbolj prepričala Krka. V igri za nagrado sta bili še družbi Domel in Polycom.

Za sodelovanje v izboru tovarne leta podjetjem ni treba plačati, brezplačna je tudi udeležba na sklepnem dogodku izbora tovarne leta. Tega bo 5. oktobra v Nazarjah gostila družba BSH Hišni aparati, zmagovalca pa bo med finalisti izbrala štiričlanska strokovna žirija uglednih menedžerjev. Lani je sklepni dogodek potekal v digitalni obliki, kipec in priznanja smo nagrajencem izročili šele po petih mesecih.

Poleg nagrade tovarna leta bomo tudi letos enemu od podjetij v ožjem izboru podelili priznanje uredništva Tovarna leta in s tem izkazali pozornost dobrim praksam v njihovi proizvodnji, pa tudi ekipi strokovnjakov, ki so za proizvodnjo odgovorni.

Zakaj sodelovati v izboru Tovarne leta 2021

Ker s tem podjetje dobi edinstveno priložnost za primerjavo svojih praks v proizvodnji s praksami drugih uspešnih industrijskih podjetij v Sloveniji; ker lahko medijske objave o svoji proizvodnji izkoristi za predstavitev potencialnim novim inženirskim kadrom in talentom; ker se lahko s tem podjetje še bolje predstavi lokalnemu okolju, pa tudi širši Sloveniji; ker bo na dogodku ob podelitvi nagrade veliko priložnosti za mreženje in izmenjavo izkušenj s kolegi iz proizvodnih podjetij, ki delujejo v isti in drugih panogah; ker bodo podjetja pridobila povratne informacije, pa tudi zamisli, kako svojo proizvodnjo še izboljšati ter se pri tem izogniti morebitnim pastem.

tovarna.finance.si
https://www.tovarna-leta.si/

ar©tur 2016