IRT 3000

vsebina

Uspešen nastop slovenskih podjetij na svetovnem sejmu tehnoloških inovacij – GITEX 2023 v Dubaju

03.11.2023

Na največjem in najobsežnejšem tehnološkem dogodku na svetu, GITEX 2023, ki je v drugi polovici oktobra že 43. po vrsti potekal v Dubaju, so se svetovni javnosti uspešno predstavile tudi slovenske tehnološke inovacije. Slovenija, ki se že desetletja uveljavlja na področju umetne inteligence in podatkovne znanosti, je na sejmu GITEX 2023 skupaj z 12 podjetji predstavila svojo vodilno vlogo na tem področju pod geslom Slovenija: glavno evropsko vozlišče za umetno inteligenco in podatkovne inovacije in navdušila obiskovalce.

GITEX 2023 velja za največji tehnološki in startup dogodek na svetu, ki povezuje vodilne ponudnike digitalnih rešitev in tehnoloških inovacij na področju IKT ter ponuja enkratno priložnost za povezovanje in mreženje z vodilnimi akterji na globalnem tehnološkem trgu. Po besedah organizatorjev je letošnji petdnevni dogodek privabil več kot 6.000 razstavljavcev iz različnih industrijskih sektorjev ter več kot 180.000 obiskovalcev iz 180 držav.

1Slovenski razstavni prostor na Gitex Global 2023.

Na slovenskem razstavnem prostoru je svoje izdelke, storitve in rešitve predstavljalo 12 slovenskih podjetij:  Nevron d.o.o., B2 BI d.o.o., BE-terna d.o.o., HiGroup d.o.o., XLAB d.o.o., ROBOTINA d.o.o., RESULT, d.o.o., MEGA M d.o.o., ACTUAL I.T. d. d., Spica International, ŽEJN, d.o.o. in IN516HT, d.o.o.. Skupinski nastop slovenskih podjetij na sejmu GITEX 2023 v Dubaju je javna agencija SPIRIT Slovenija pripravila v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri GZS ter IKT horizontalno mrežo. Slovenska podjetja so bila z udeležbo na sejmu zelo zadovoljna, saj so njihovi izdelki, storitve in rešitve na privlačno zasnovanem razstavnem prostoru privabili številne poslovne obiskovalce. Člani slovenske delegacije so se udeležili tudi sprejema z veleposlanico RS za ZAE, Kuvajt, Bahrajn in Katar - Natalio Al Mansoor. v slovenskem paviljonu na EXPO Dubaj.

2Srečanje slovenske delegacije v veleposlanico RS za ZAE, Kuvajt, Bahrajn in Katar - Natalio Al Mansoor.

Udeležba slovenskih podjetij na sejmu GITEX 2023 v Dubaju predstavlja pomemben korak naprej v uveljavitvi Slovenije kot vodilne države na področju umetne inteligence. Država se ponaša tudi s prvim Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO, ki prav tako postavlja Slovenijo v sam vrh globalnega tehnološkega dogajanja.

V ospredju letošnjega dogodka je bila umetna inteligenca in najnovejši dosežki na tem področju. Na različnih tematskih predavanjih, seminarjih in delavnicah ter šovih so bila predstavljena ključna digitalna področja četrte industrijske revolucije, vključno z generativno umetno inteligenco, velikimi podatki, kibernetsko varnostjo, veriženjem blokov, mobilnimi tehnologijami in omrežji 5G ter robotiko, pa tudi kako uvesti moč empatije v vsako uporabniško izkušnjo, veliko pozornosti pa je bilo posvečene tudi kibernetski varnosti, saj je to v času digitalne dobe izjemno pomembna tema.

Naslednji sejem GITEX Global bo v Dubaju ponovno prihodnje leto, med 14. in 18. oktobrom 2024.

Foto: SPIRIT Slovenija/MZ

www.spiritslovenia.si

ar©tur 2021