IRT 3000

vsebina

Predstavitev smaragdne dežele na expo milano 2015

07.11.2016

Na Expo Milano 2015 se v drugi polovici maja, od 16. do 31. maja, na slovenskem paviljonu predstavlja druga od skupno desetih slovenskih regij – Goriška regija. Turistična destinacija se bo predstavila pod imenom Smaragdna dežela in s sloganom Kjer življenje teče v barvah.

Na Expo Milano 2015 se v drugi polovici maja, od 16. do 31. maja, na slovenskem paviljonu predstavlja druga od skupno desetih slovenskih regij – Goriška regija. Turistična destinacija se bo predstavila pod imenom Smaragdna dežela in s sloganom Kjer življenje teče v barvah.Destinacija je ime dobila po neverjetni smaragdni barvi reke Soče, ki teče v severozahodnem delu Slovenije od Julijskih Alp do Mediterana. Dolina Soče, Idrija in Cerkno, Brda, Nova Gorica, Vipavska dolina in Kras vabijo k aktivnemu oddihu v naravi od vodnih športov do kolesarjenja in pohodništva ter k okušanju izjemne gastronomske ponudbe – hrane in kvalitetnih vin, ki se uvrščajo med najboljša na svetu. Nastop na Expo pomeni za regijo nove priložnosti za privabljanje obiskovalcev.


Na zunanjem odru slovenskega paviljona bodo nastop regije popestrile najboljše mlade slovenske gimnastičarke. Mojstri mešanja koktajlov iz Nove Gorice, LIQUID FACTORY cocktail catering team, bodo postregli obiskovalcem z osvežilnimi sadnimi okusi od Alp do Mediterana v mavričnih barvah celostne podobe. Kuharski nastopi priznanih kuharskih šefov bodo predstavili tipične regijske jedi; s svojim kuharskim showom bo npr. na Expo navduševal tudi eden najboljših kuharskih mojstrov Evrope Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu na dvorcu Zemono. Poseben kuharsko vinski šov Dulcis Mare bo pripravil briški vinar Igor Tomažič, ki svoje vinsko bogastvo zori na čisto posebnem mestu – 18 metrov pod gladino morja Piranskega zaliva. Večer bo popestrila igralniška animacija Hita, ki je največji ponudnik nočitev v regiji. Poteka tudi velika spletna nagradna igra Poveži se z dobro energijo na spletni in Facebook strani Smaragdne dežele (www.energy.smaragdna-pot.com).
Dolina Soče: zaljubite se v življenje na najboljšem mestu za doživetja na prostem Živahen gorski tok smaragdne reke Soče, ene najlepših rek Evrope, s tolmuni in brzicami teče od Bovca do Kobarida in Tolmina. V teh krajih so doma rafting, kajakaštvo ter soteskanje in z njimi športno srce doline Soče. Med gorami in morjem se med ostalinami soške fronte stoletje po 1. sv. vojni vije Pot miru od Alp do Jadrana s prelepimi razgledi.

Idrija in Cerkno: naj vas objameta svežina gozdov in dediščina Unesca V prostranih gozdovih je simbol odporništva med 2. sv. vojno – Partizanska bolnica Franja z znakom evropske dediščine. V Idriji in Cerknem je od nekdaj vznemirljivo. Po legendi naj bi pred pol tisočletja tamkajšnji škafar v vodi našel živo srebro. Drugi največji rudnik živega srebra na svetu je deloval 500 let in je zdaj na prestižnem Unescovem seznamu, Idrija pa slovi tudi po čipki z občudovalci z vsega sveta.
Brda: posladkajte se s češnjami in vinom v deželi opojnih trenutkov Na desnem bregu reke Soče se sončijo mehki griči Brd, posejani z romantičnimi vasicami. Povsod se vijejo zeleni vinogradi, oljčna drevesa in sadovnjaki, ki spomladi prekrijejo Brda s cvetovi češenj in breskev. Energija sonca in ljubezen do zemlje ustvarjata sladke sadeže, med in oljčno olje. Vrhunska briška vina ne manjkajo niti v najboljših restavracijah na svetu.
Nova Gorica: doživite mesto z najlepšimi vrtnicami in največjo igralnico v Evropi Nova Gorica ima veliko srce, polno urbane energije in novih doživetij. Mlado mesto v neposredni bližini Italije utripa kot kulturno in gospodarsko središče. Iz zraka ga najlepše doživijo padalci. Igralniška strast zaznamuje tamkajšnje noči. Za ohladitev poskrbi svež zrak na odmaknjeni Banjški in Trnovski planoti, ki je s prostranimi travniki pravi wellness na prostem.

Vipavska dolina: zaplešite med griči in sledite zeleni od vinograda do kozarca V Vipavski dolini pogled pomirja zelena barva vinogradov in sadovnjakov. Pokrajino sta naslikali voda in burja – veter, ki daje značaj vsemu, tudi energičnim ljudem in pršutu. Doživetja se začnejo na nebu, če poletite s padalom, nadaljuje na pohodniških in kolesarskih poteh. Med vinogradi užitki dobijo novo dimenzijo, pa naj gre za trgatve ali gostoljubje v vaških osmicah, kjer živi tradicija odprtih vrat domačij.

Kras: občutite naravno gibanje zemlje, vetra in vode med hiškami iz kamna
Vasi na robu kraške planote južno od Nove Gorice ponujajo čudovite razglede na Tržaški zaliv. Kras kaže prvinski obraz. Voda je pod zemljo izklesala neverjetne kraške oblike in jame, Kraševci pa so vložili veliko truda, da so s pomočjo kamna in zidov ukrotili divjo pokrajino. Še danes z ljubeznijo obdelujejo trto refošk na rdeči kraški prsti. Ta začini okus in aromo vina teran, ki ga poleg znamenitega pršuta hranijo v vsaki kleti in radi ponudijo v pokušino.

ar©tur 2021