IRT 3000

vsebina

Slovenija bo imela Inženirko leta!

02.10.2018

Odprt je razpis za prvi izbor Inženirka leta 2018, ki med kandidatkami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk. Kandidatke lahko organizacije ali posamezniki predlagajo do 15. oktobra 2018.

181001-2V Evropi je na STEM (ang. Science, technology, engineering, and mathematics) študijih le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med glavnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov in neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Cilj izbora Inženirka leta je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku.

Vsako leto Slovenija spozna deset zanimivih inženirk
Izbor, ki poteka v soorganizaciji IRT3000 revije, družbe Mediade ter sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že sedmo leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. 

Z izborom Inženirka leta bodo vsako leto javnosti predstavili deset zanimivih inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo ali opogumijo za odločitev o vpisu na inženirski študijski ali poklicno pot ter prispevajo k navduševanju za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Pri izboru je v ospredju doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.  

Kdo je lahko inženirka leta?
V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi vsako leto ena prejme priznanje Inženirka leta.  Na odločitev, katera izmed nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oz. déležniki izbora: nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev.  

Prijava poteka preko prijavnega obrazca na spletni strani. Odda jo lahko kandidatka sama ali organizacija, v kateri je zaposlena (z njenim privoljenjem) do 15. oktobra.

Nominiranke bodo javnosti predstavljene novembra. Priznanje Inženirka leta bo podeljeno na slavnostni prireditvi v januarju.

Več informacij in prijavni obrazec najdete na spletni strani Inženirka leta.

Revija IRT3000 je soorganizator izbora Inženirka leta!

ar©tur 2016