IRT 3000

vsebina

Nov mejnik v 3D-tiskanju

14.01.2020

V podjetju CGS plus, ki je edini slovenski zastopnik za HP industrijske 3D- -tiskalnike, so predstavili barvni 3D-tiskalnik HP Jet Fusion 580 Color. David Fister, prodajno tehnični svetovalec za 3D-tisk v podjetju CGS plus, je predstavil princip delovanja 3D-tiskalnika HP Jet Fusion 580 Color, ki je v osnovi enak kot pri 'večjih bratih', 3D-tiskalnikih HP Jet Fusion 4200 in 5200. Med njimi pa obstaja tudi nekaj bistvenih razlik.

200109 SL3Tako kot pri večjih dveh je tudi pri HP Jet Fusion 580 Color kakovost tiskanja primerljiva s kakovostjo brizganih kosov. Enaki sta tehnologija (osnova za tiskanje je poliamidni prah) in resolucija tiskanja (debelina sloja je 80 mikronov), enak je tudi material – PA12. Prva razlika je v namenu uporabe. HP Jet Fusion 580 Color se uvršča v prototipni segment, medtem ko sta HP Jet Fusion 4200 in 5200 produkcijska tiskalnika. Poleg tega HP Jet Fusion 580 Color vse operacije združuje v eni sami enoti. Pomembna razlika je tudi barvni tisk. S 3D-tiskalnikom HP Jet Fusion 580 Color je možno tiskanje barvnih kosov, medtem ko sta 4200 in 5200 monokromatska. Razlika med tiskalniki je tudi v ceni.

Tehnično plat tiskalnika HP Jet Fusion 580 Color je predstavil vodja oddelka strojne in sistemske opreme Andrej Suhadolc. Poudaril je, da gre, čeprav morda malce neopazno, pri HP-jevem barvnem 3D-tiskalniku za nov mejnik v 3D-tiskanju. V najbrž ne tako oddaljeni prihodnosti naj bi namreč tiskali tudi izdelke iz materialov z različnimi lastnostmi. Tiskalnik je zasnovan tako, da bodo lahko poleg barve uporabili tudi agente, ki bodo vplivali tudi na druge lastnosti materiala. In prav na tem področju 3D-tiska pričakujejo veliko novosti in prebojnih inovacij.

3D-tiskalnik HP Jet Fusion 580 Color zagotavlja veliko hitrost tiskanja kakovostnih barvnih izdelkov gladke površine ter natančnost in fleksibilnost oblikovanja. Za uporabo je precej bolj enostaven od večjih dveh, saj vsi procesi potekajo v isti napravi. HP Jet Fusion 580 Color je namenjen predvsem razvojnim oddelkom v industriji za izdelavo funkcionalnih prototipov, ponudnikom storitev 3D-tiskanja, izobraževalnim ustanovam, arhitektom in oblikovalcem. Primeren pa je tudi za izdelavo končnih izdelkov v maloserijski proizvodnji, kjer nakup večjega, produkcijskega tiskalnika ekonomsko ni upravičen.

Kot je povedal vodja prodaje in prokurist podjetja CGS plus Sašo Greblo, je HP relativno pozno vstopil na trg 3D-tiskalnikov, a je po prodaji že prehitel konkurenco. HP Jet Fusion 580 Color lahko komercialno tiska barvne izdelke šele dva, tri mesece, a je samo v Evropi prodanih že več kot sto tovrstnih tiskalnikov. Cena zanj se giblje okrog 100.000 evrov. »Ker bo podjetje CGS plus v kratkem postalo tudi pooblaščeni HP servisni center za 3D-tiskalnike za Slovenijo, pričakujemo, da se bo povpraševanje po tovrstnih tiskalnikih pri nas povečalo,« je še dodal Greblo.

http://www.cgsplus.si

ar©tur 2016