IRT 3000

vsebina

Slovenci verjamemo, da bomo v prihodnosti z avtomobili leteli po zraku

13.02.2020

Kranjski Goodyear je med Slovenci s pomočjo klepetalnega robota Goodyja izvedel digitalno raziskavo, v kateri so preučevali odnos do vozil in vožnje v prihodnosti. Rezultati so med drugim pokazali, da kar 78 odstotkov vprašanih verjame, da se bomo v prihodnosti z osebnimi vozili premikali po zraku. Da bi bila raziskava še bolj zanimiva, so se sodelujoči med odgovarjanjem potopili v napeto futuristično zgodbo Dirka vseh dirk, ki jo je posebej za to priložnost napisal priznani slovenski avtor Miha Mazzini

200211 SL2Goodyearov klepetalni robot Goody je v kratki spletni raziskavi[1] med Slovenci in Hrvati preučeval razmišljanje o mobilnosti v prihodnosti. Rezultati so med drugim pokazali, da skoraj 78 odstotkov Slovencev meni, da se bodo v naši prihodnosti osebna vozila premikala kar po zraku. Tovrstnemu vizionarskemu razmišljanju se sicer posvečajo tudi v Goodyearu, kjer so na lanskem ženevskem avtomobilskem sejmu predstavili svojo konceptno pnevmatiko AERO, ki je zasnovana kot multimodalni rotor, zaradi česar bi lahko omogočala tako vožnjo po cesti kot letenje po zraku.

Slovenci naklonjeni električnim vozilom, bolj zadržani do deljenih prevozov

Poleg tega izsledki kažejo, da smo Slovenci precej naklonjeni električnim vozilom. Slednjega bi v primeru proste izbire v nasprotju z bencinskim (okoli 32 odstotkov) oziroma hibridnim (17,5 odstotka) vozilom izbrala dobra polovica vseh vprašanih. Izrazito manjši odstotek Slovencev pa je navdušenih nad deljenimi prevozi oziroma tako imenovanimi »car sharing« storitvami. V kolikor bi se Slovenci lahko odločali med lastnim avtomobilom, hitrim vlakom ali deljenim prevozom, bi zadnjega izbralo le 13 odstotkov vprašanih. Večina, skoraj 60 odstotkov, bi se odločila za lastno vozilo, kar kaže, da smo pri nas še vedno naklonjeni uporabi lastnih prevoznih sredstev oziroma je storitev deljenih prevozov trenutno še premlada, da bi ji zaupalo večje število Slovencev.

Na Hrvaškem električni avtomobili manj priljubljeni

V raziskavi, ki je potekala v Sloveniji in na Hrvaškem, med državama pri večini tematik ni bilo zaznati bistvenih razlik. Še največ odstopanja se je pojavilo pri odnosu do električnih avtomobilov. Slednje bi na Hrvaškem namreč izbralo le nekaj več kot 30 odstotkov vprašanih, medtem ko bi bencinska prevozna sredstva izbralo okoli 35 odstotkov, hibridna pa kar okoli 31 odstotkov posameznikov.

Raziskavo so v Goodyearu izvedli z uporabo priljubljene Facebookove aplikacije Messenger, v njej pa je sodelovalo 962 Slovencev in 1.794 Hrvatov. Da bi bila ta kar najbolj zanimiva, so sodelujoči na vprašanja o prihodnosti mobilnosti odgovarjali med prebiranjem dogodivščin polne zgodbe Dirka vseh dirk. V njej so se postavili v čevlje enega od dirkačev, ki se v 23. stoletju pomeri na največji avtomobilski dirki vseh časov. Zgodbo, ki je v klepetalnici še vedno na voljo za branje, je v sodelovanju z Goodyearom posebej za to priložnost napisal priljubljeni avtor več literarnih uspešnic Miha Mazzini.

www.goodyear.com

ar©tur 2016