IRT 3000

vsebina

Novi materiali iz odpadne plastike in časopisnega papirja

19.02.2020

Evropa je leta 2018 proizvedla 29,1 milijona odpadne plastike, od katere je bilo reciklirane le 32,5%. Projekt Ceplafib je razvil novo materialno formulacijo z izboljšanimi lastnosti, narejeno iz recikliranega papirja in plastike.

200219 SL1Reciklirane polimerne matrice iz odpadne plastike so pripravljene s strani podjetja OMAPLAST. Modificiran granulat je nato poslan razvojnemu centru AITIIP, ki s postopkom kompaundiranja integrira regenerirana vlakna časopisnega papirja v končni kompozit, ki je nato predelan s postopkom brizganja v Razvojnem centru orodjarstva TECOS-u.

TECOS je po testiranju več kot 30 različnih materialnih formulacij, vključno s 6 različnimi modeli, pričel s proizvodnjo prve serije končnih demonstratorjov za uporabo v avtomobilskem sektorju. 

Reciklirani kosi za avtomobilski sektor so distančniki, ki bodo uporabljeni v avtodomih z dvojnim podom slovenskega partnerja ADRIA Mobil.

PREBERITE PRVI STROKOVNI ČLANEK
Delo preučuje izvedljivost uporabe recikliranega polipropilena (rPP), celuloze (CF) in časopisnega papirja (NP) v novih kompozitnih materialih ojačanimi z vlakni.

Z integracijo vlaken v reciklirano poliolefinsko osnovo se Young-ov modul kompozita poveča za 16% oziroma za 47%, odvisno od vrste dodanih vlaken. To raziskava je potrdila, da izhodni kompoziti lahko konkurirajo s termoplastičnimi virgin matricami z anorganskimi polnili.

Preberite več

https://ceplafib.eu/sl/domov/

ar©tur 2016