IRT 3000

vsebina

Tehnologija 3D-tiskanja HP Multi Jet Fusion tudi pri nas

20.04.2020

HP je prvi 3D-tiskalnik, ki deluje s tehnologijo Multi Jet Fusion, predstavil leta 2017. Edinstvena HP-jeva tehnologija za razliko od drugih, ki upo- rabljajo postopke s počasnim ustvarjanjem točk, enote obdela s hitrimi prehodi čez celotno tiskalno območje in s tem doseže veliko proizvodno hitrost.

slika 2Tehnologija 3D-tiskanja HP Multi Jet Fusion (MJF) omogoča izdelavo kakovostnih in funkcionalnih delov s hitrostjo proizvo- dnje, 10-krat hitrejšo od današnjih konkurenčnih tehnologij. Prva tovrstna tehnologija je namenjena predvsem serijski proizvodnji končnih izdelkov, ki so izotropni, vodotesni in zrakotesni ter so po svojih mehanskih lastnostih enakovredni izdelkom iz brizgane plastike. Tehnologija MJF zagotavlja celovito rešitev od zasnove do končnega izdelka, sistem tiskalnika in procesne enote s hitrim ohlajanjem pa omogoča več izdelkov v krajšem času. Kljub temu da gre za novejšo tehnologijo, se izjemno hitro razvija. HP je v letu dni po predstavitvi prvega 3D-tiskalnika Multi Jet Fusion 4200 na trg že poslal barvne tiskalnike serij 300 in 500, namenjene izdelavi funkcionalnih prototipov in manjših serij, nekaj mesecev za tem pa še izboljšano verzijo monokromatskega tiskalnika MJF 5200 3D za serijsko proizvodnjo. Pri slednji so HP-jevi strokovnjaki še povečali hitrost tiskanja ter hkrati kot edini do sedaj zagotovili natančnost izdelkov v tolerančnem območju Sigma IT13. S tem so dosegli mersko natančnost izdelkov iz brizgane plastike ter ohranili vse prednosti 3D-tiska.

Prvi trije materiali, ki jih je HP dal na voljo za tehnologijo Multi Jet Fusion, so PA11, PA12 in PA12 GB (glass beads). Sicer pa odprta platforma HP MJF omogoča dostop do širšega nabora materialov in načinov uporabe. To pomeni, da HP vabi tudi druge proizvajalce materialov, da za tovrstno tehnologijo naredijo svoj material. Tako imamo od lani na voljo dva dodatna poliuretanska materiala – TPU proizvajalcev BASF in Lubrizol.

slika 1Podjetje CGS plus je edini slovenski ponudnik in serviser za 3D-tiskalnike HP Multi Jet Fusion. Naši strokovnjaki so v HP Graphics Academy v Barceloni uspešno opravili šolanje za servisiranje in podporo HP 3D-tiskalniških rešitev. V Barceloni deluje tudi HP-jev svetovni razvojni center za aditivne tehnologije, v katerem so lani postavili 15 tisoč kvadratnih metrov veliko poslopje, namenjeno razvoju 3D-tiskanja. Po mnenju HP-jevih strokovnjakov je letošnje leto v vseh industrijskih panogah čas uresničevanja pravega potenciala digitalne proizvodnje in 3D-tiska. Z novo in razširjeno programsko opremo, podatki, storitvami in industrijskimi rešitvami bo digitalna proizvodnja uporabnikom omogočala izdelavo popolnih modelov.

Naše podjetje ima na sedežu na Brnčičevi ulici 13 v Ljubljani tudi predstavitveni salon 3D-tiskalnikov HP, v katerem si lahko tiskalnika MJF 4200 in MJF 580 Color ogledate v živo. Izkušena ekipa certificiranih strokovnjakov vas bo vodila skozi postopek priprave in odgovorila na vsa vprašanja, ki vas zanimajo v zvezi s 3D-tiskanjem. Pomagamo vam tudi pri projektih razvoja novih izdelkov ali optimizaciji obstoječih. Za vse, ki želijo načrtovati izdelke za tehnologijo MJF, imamo na voljo tudi brezplačen priročnik z napotki.

 

ar©tur 2016