IRT 3000

vsebina

Slovenci izumili napravo, ki preprečuje širjenje covida-19

04.05.2020

Trije mladi Grosupeljčani so v času koronavirusa z lastnimi sredstvi razvili napravo za razkuževanje denarja kot odgovor na problem prenašanja virusov in bakterij z bankovci.

Na bankomatih po Sloveniji bi lahko kmalu dvigovali dezinficirani denar

slovenci izumiliBor Brezec (26, diplomirani inženir elektronike), Žan Brezec (27, magister industrijskega oblikovanja) in Alen Bučar (29, diplomirani inženir strojništva) so staknili glave in v času karantene razvili napravo, ki razkuži do 100 bankovcev na minuto. Trenutno so v dogovorih s slovenskimi bankami in tik pred začetkom testnega obdobja v eni izmed njih. Lahko se zgodi, da bomo ob pomoči njihove inovacije na bankomatih po Sloveniji kmalu dvigovali dezinficiran denar. Pripravljeni so tudi na širjenje ekipe v primeru, da povpraševanje naraste, saj bodo v naslednjih dneh izdelek ponudili tudi v tujini.
 
Gotovina je namreč razširjen prenašalec virusov in bakterij ter še vedno najpogostejša oblika plačevanja v Evropi. V anketi med 230 Slovenci so mladi Grosupeljčani ugotovili, da 59 odstotkov ljudi skrbi prenos bolezni z gotovino, od teh pa bi jih kar 81 odstotkov uporabilo drug bankomat, če bi ta nudil dezinficirani denar.

V drugi polovici marca so tako z namenom zagotavljanja večje varnosti pri plačevanju z gotovino pričeli delati na rešitvi za dezinfekcijo denarja. Razvoj v času koronavirusa je predstavljal kar nekaj izzivov. Konstrukcijo in dizajn funkcionalnih delov in ohišja so morali sproti spreminjati in prilagajati glede na lokalno dostopne materiale in proizvodne procese. Tudi delo na daljavo je predstavljalo ovire, saj pot do take rešitve z ničle zahteva močno timsko delo, veliko testiranj, skupnega reševanja problemov in improvizacije. Z lastnimi sredstvi in veliko željo po dobri rešitvi v času koronavirusa jim je napravo uspelo z lastnimi sredstvi razviti v dobrem mesecu.
 
Naprava, ki so jo poimenovali Cash Cleaner, razkužuje bankovce z uporabo UV-C-spektra svetlobe, tehnologije, ki se uporablja za dezinfekcijo bolnišnic, laboratorijev, ordinacij in podobnih okolij.

Kako deluje naprava, si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: Slovenske novice

ar©tur 2016