IRT 3000

vsebina

Prva slovenska satelita v vesolje prihodnji mesec

25.05.2020

Slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje poletela 19. junija zjutraj po srednjeevropskem času, so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili v Centru odličnosti Vesolje-SI, v katerem so izdelali Nemo HD.

Ekipa centra, ki jo sestavljata Tomaž Rodič in Martin Lamut, je pretekli teden prispela v Kourou v Francoski Gvajani. Trenutno sta v 14-dnevni karanteni, priprave na izstrelitev v tamkajšnjem vesoljskem centru bodo začeli v torek, 26. maja.

slovenski satelit 2Raketo Vega evropskega vesoljskega podjetja Arianespace s slovenskima satelitoma na krovu bi morali izstreliti že 23. marca, a so izstrelitev zaradi pandemije novega koronavirusa dober teden pred tem preložili za nedoločen čas.

To ni bila prva preložitev, saj bi morala satelita po prvotnih načrtih v vesolje poleteti že 9. septembra lani. Pred tem je namreč podjetju Arianespace julija lani spodletela izstrelitev nosilne rakete Vega.

slovenski satelitNemo HD je mikrosatelit visoke ločljivosti z maso 65 kilogramov, ki bo omogočal zajem multispektralnih podob površine Zemlje in snemanje videa HD.

Nanosatelit Trisat je težak zgolj okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru. Njegov glavni cilj je testiranje robustnosti nove vesoljske elektronike.

Vir: rtvslo

ar©tur 2016