IRT 3000

vsebina

Slovenci želijo več varnosti na cesti

20.07.2020

Rezultati nedavne spletne raziskave, v kateri je kranjski Goodyear preučeval odnos do vozil in vožnje v prihodnosti, so pokazali, da Slovenci med vožnjo najbolj pogrešajo informacije, ki bi v realnem času izboljšale varnost v prometu in preprečile morebitne prometne nesreče.

Sodelujoči so na vprašanja o mobilnosti v prihodnosti odgovarjali med interaktivno futuristično zgodbo Dirka vseh dirk, postavljeno v 23. stoletje, ko so zahvaljujoč napredni umetni inteligenci tovrstni nasveti voznikom že na voljo. Zgodbo je posebej za to priložnost napisal priznani slovenski avtor Miha Mazzini.

Futuristično zgodbo Dirka vseh dirk je prav posebej za to priložnost napisal priznani slovenski avtor Miha Mazzini

Goodyear je s pomočjo klepetalnega robota Goodyja izvedel raziskavo, v kateri so preučevali odnos do mobilnosti prihodnostiV Goodyearu so kratko spletno raziskavo[1] izvedli z uporabo priljubljene aplikacije Facebook Messenger, v kateri je klepetalni robot Goody sodelujoče vodil skozi interaktivno zgodbo Dirka vseh dirk. Sodelujoči so v vlogi dirkača vstopili v 23. stoletje, se pomerili na največji avtomobilski dirki vseh časov, medtem pa odgovarjali na vprašanja o mobilnosti v prihodnosti. Ta so raziskovala odnos Slovencev do vozil in vožnje v prihodnosti, hkrati pa razkrivala aktualne nakupne navade ter želje voznikov glede razvoja tehnologij oziroma prejemanja informacij, ki bi pozitivno vplivale na vozno izkušnjo.

Goodyearova najnovejša konceptna pnevmatika reCharge povsem odpravlja potrebo po preverjanju tlakaKot najbolj koristne in pomembne nasvete je 43 odstotkov Slovencev prepoznalo informacije, ki bi v realnem času izboljšale varnost v prometu in preprečile morebitne prometne nesreče, na drugo mesto pa so s 34 odstotki postavili informacije o kontroli tlaka in najbližjih mestih, kjer lahko pnevmatike napolnimo. Ta skrb sicer v prihodnosti morda ne bo več obstajala, saj Goodyearova najnovejša konceptna pnevmatika reCharge s svojo nepnevmatsko zgradbo povsem odpravlja potrebo po preverjanju tlaka ter morebitne zaplete zaradi predrte pnevmatike.

Za manj pomembne nasvete so sodelujoči izbrali informacije o prometnih zastojih in alternativnih poteh ter informacije o najbližjih parkiriščih, ki so dosegle le en odstotek.

Vedno več Slovencev naklonjenih nakupu pnevmatik na spletu

Priljubljenost spletnega nakupovanja v zadnjih letih narašča tudi v Sloveniji, kar potrjujejo tudi izsledki raziskave. Kar 40 odstotkov sodelujočih je namreč odgovorilo, da bi pnevmatike raje naročali na spletu, še posebej, če bi prodajalec na domu naročnika opravil tudi menjavo pnevmatik. Nakup pnevmatik in menjava pri pooblaščenem servisu tako sicer še vedno prednjači, a se razlika vse bolj zmanjšuje. 

Večina Slovencev za električna vozila in svoje lastno vozilo

Raziskava je obenem pokazala, da kar 78 odstotkov Slovencev meni, da se bodo osebna vozila v naši prihodnosti premikala po zraku. Slovenci smo tudi precej naklonjeni električnim vozilom, saj bi ga izbrala kar dobra polovica vseh vprašanih. Izrazito manj navdušeni pa smo nad deljenimi prevozi, saj bi se zanj odločilo le 13 odstotkov vprašanih, medtem ko bi se večina odločila za lastno vozilo.

Virwww.goodyear.com. 

ar©tur 2016