IRT 3000

vsebina

Trije razlogi zakaj je avtomatizacija tako pomembna po izbruhu covida-19

29.10.2020

Vodstva podjetij v teh težkih časih uveljavljajo različne ukrepe za ohranitev stabilnosti operacij in zagotavljanje varnosti svojih zaposlenih. Nobenega dvoma ni, da je eden od najučinkovitejših ukrepov avtomatizacija, uporaba sodelovalnih robotov pa je lahko rešitev za problem širjenja pandemije v tovarniških okoljih. Nastopil je čas, da spremenimo način razmišljanja o tem, kako lahko najbolj pametno in varno izkoristimo delovno silo. Glavno vlogo pri tem bo odigrala avtomatizacija.

Zakaj pa naj bi prav avtomatizacija odigrala ključno vlogo v tem času? onRobot se je o tem pogovarjal s Timom Rowleyjem, profesorjem strategije na Univerzi v Torontu in svetovalcem uprave podjetja OnRobot. Rowley je izpostavil tri glavne točke. 

1. Samo nadzor je premalo

Vse več podjetij je znova zagnalo proizvodnjo (delno ali v celoti) in sprejelo nove pravilnike, denimo o izboljšanih postopkih čiščenja, vsakodnevnem merjenju temperature zaposlenih in ločevanju zaposlenih v skupine. Te prakse vsekakor pripomorejo k izboljšanju udobja zaposlenih in njihovemu ozaveščanju, same pa žal ne morejo zajamčiti stabilnosti operacij.

2. Omejevanje medsebojnih telesnih stikov je ključno za stabilnost delovne sile in operacij

Strokovnjaki so prepričani, da je najučinkovitejše sredstvo za omejevanje virusa v tovarnah in ohranjanje stabilnosti operacij omejevanje medsebojnih stikov med delavci. Avtomatizacija omogoča premišljeno razporejanje delavcev tako, da se zmanjšajo bližnji stiki med njimi. Pri sodelovalnih robotskih rešitvah tovarniški delavci sodelujejo s stroji in ne z drugimi ljudmi, kar vodi do izboljšanja produktivnosti in preprečuje širjenje virusov, poleg tega pa se lahko človeški viri posvetijo bolj inteligentnim nalogam in prepustijo robotom dolgočasna, nevarna, umazana ali delikatna opravila. Tovarne, ki so s pametno sodelovalno avtomatizacijo uspešno omejile medsebojne stike, so izboljšale zavzetost in moralo svojih zaposlenih ter se bodo lahko izognile temu, da bi jih vlade zaprle. 

3. Od delovno intenzivnih do delovno pametnih procesov

Inteligentna programska oprema in standardna orodja zagotavljajo dostopnost aplikacij s sodelovalnimi roboti tudi tistim uporabnikom, ki nimajo izkušenj na področju avtomatizacije. Ta zagotavlja omejevanje medsebojnih stikov in preprečuje širjenje covida-19, obenem pa je ni težko uvesti in upravljati.

Odgovor je avtomatizacija

Avtomatizacija s sodelovalnimi robotskimi aplikacijami je odgovor, ki ga iščemo vsi. Mednarodna zveza za robotiko sodi, da ima virus leta 2020 sicer močan globalen vpliv, ponuja pa tudi priložnosti za modernizacijo in digitalizacijo proizvodnje na poti k okrevanju. Prednosti rasti števila robotov ostajajo na dolgi rok enake: hitra proizvodnja in dobava izdelkov po meri po konkurenčni ceni.

Sodelovalna avtomatizacija v podjetju MedicoPack

Mediopack

Tržno vodilni proizvajalec tehnologije vrhov robotov OnRobot ponuja različne rešitve za avtomatizacijo, ki ne prinašajo le optimizacije proizvodnih procesov, saj med drugim izboljšajo čistočo izdelkov in varnost zaposlenih. Podjetje MedicoPack se je prav zato odločilo za eno od OnRobotovih rešitev.

V tovarni danskega specialista za primarno embalažo in medicinske pripomočke MedicoPack so prej zbirali končane infuzijske vsebnike v velikem zabojniku, iz katerega so jih nato ročno preverjali, zlagali in pakirali. Zavedali so se, da bi ta postopek moral potekati hitreje, bolj učinkovito in z manj tveganja za kontaminacijo. Proces zlaganja so zato avtomatizirali z dvema sodelovalnima robotoma (kobotoma), opremljenima s štirimi prijemali OnRobot, ki zdaj asistirata na dveh proizvodnih linijah v tovarni MedicoPack.

»OnRobotova rešitev je pripomogla k zmanjšanju tveganja kontaminacije izdelkov z delci. Čistoča izdelka je izjemno pomembna za naše kupce, saj se naši vsebniki uporabljajo za zdravila in je zelo pomembno, s čim bodo zdravila v stiku. Kupci morajo biti 100-odstotno prepričani o naši kakovosti, da jim vsebniki ne bi uničili zdravil. To zaupanje smo si lahko pridobili le z dolgoletnimi prizadevanji k brezhibni kakovosti izdelkov,« je povedal Kenneth Sæderup Pedersen, projektni vodja pri MedicoPacku.

oneSystem

Pri MedicoPacku so zadovoljni z dejstvom, da se je že tako nizko tveganje kontaminacije še dodatno zmanjšalo, učinkovitost proizvodnih linij pa se je precej izboljšala. Zaposlenim ni več treba stati ob tekočem traku, šteti izdelke in preverjati, ali so pravilno obrnjeni. Tako so sprostili čas in vire, rešitev pa v času pandemije zmanjšuje tveganje prekinitev proizvodnje in zagotavlja varno okolje za zaposlene.

V tem videoposnetku si lahko ogledate aplikacijo prijemala v MedicoPacku.

Vir: www.onrobot.com

ar©tur 2016