IRT 3000

vsebina

Inženirka leta 2020 je Jasna Hengović

06.01.2021

Prejemnica naziva Inženirka leta 2020 je Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab.

Jasna Hengović, foto Andrej Križ, EMBARGO NA OBJAVEJasna Hengović, foto Andrej Križ

Računalniški krožek rezerviran le za fante
Jasno je že v osnovni šoli veselilo naravoslovje in delo z računalniki. A hitro je naletela na predsodke: za dekleta je bil prostor le v računalniškem krožku, kjer so večinoma igrali igrice. Zahtevnejši krožek je bil rezerviran za fante. In tu se je začela trma.

Po ovinku na ekonomski gimnaziji je na križišču študijske odločitve izbrala Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. V študentskih klopeh je ponovno začutila, kako zelo jo ta veda veseli. Vzporedno je tudi izgubljala strahospoštovanje do programiranja. In ne le to: ugotovila je, da ji sestavljanje algoritmov pravzaprav zelo ´leži´ in da v tem uživa.

Od vzdrževanja evidenc do razvoja novih načinov zdravljenja raka
Tako je mlada diplomirana inženirka matematike našla delo pri izdelovalcu programske rešitve za javno upravo. A po nekaj letih se je začela spraševati: »Ali je res moj smisel, da ustvarjam aplikacije za vzdrževanje evidenc

Oglas Cosylaba jo je pritegnil k delu v ambicioznih projektih. Danes je, kot pravi, ponosna članica ekipe, ki s programsko opremo za protonsko terapijo omogoča nove, za paciente manj škodljive načine zdravljenja raka. Strastno in z ljubeznijo opravlja delo, s katerim vpliva na zdravje in izboljšuje kakovost življenja ljudi. In prav to ji daje žar, s katerim prepriča mlade. »Gledati jo, kako je opisovala svoje delo z iskro v očeh, je bilo fantastično,« je zapisala dijakinja v žiriji.  

Ključni komponenti dobre vzornice: strokovnost in inovativnost ter pozitivnost
Jasna Hengović, foto Andrej Križ, EMBARGO NA OBJAVE (2)Jasna s svojim radovednim in pogumnim duhom ter notranjo močjo, da prisluhne sebi, mladim predstavlja zgled in navdih. Da prepoznaš različno in nepotrebno drugačno obravnavo deklic in dečkov, ki jih veseli naravoslovje, računalništvo ali programiranje. Da presežeš mnenja drugih in se podaš na študij, ki te veseli in odkriješ, v čem si dober ali dobra. Pooseblja iskrenost do same sebe in moč, da narediš spremembo, ko v delu ne vidiš več smisla. Poleg razvoja protonske terapije navdušuje njen način razmišljanja ter predanost prenosu znanja na naslednje generacije. Ob strokovnem delu Jasna izpostavlja tudi pomen medosebnih odnosov znotraj delovnih timov. Združuje ključni komponenti dobre vzornice: izjemno strokovnost ter inovativnost in izraženo pozitivno človeško plat.

Izborne žirije Inženirke leta 2020 Jasnino zgodbo prepoznavajo kot navdih mladim, da izzovejo stereotipe. Da se podajo na študij, ki jih veseli. Da odkrijejo, za kaj so nadarjeni in najdejo svoje poti do dela in inovacij, ki družbo in svet spreminjajo na bolje.

Metodologija izbora inženirke leta 2020
Na odločitev, katera od letošnjih 10 nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije: vse tri generacije nominirank za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta.

Deset letošnjih nominirank za Inženirko leta 2020
Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2020 so uvrščene še: Branka Viltužnik, vodja raziskav in inovacij v podjetju Plastika Skaza d.o.o.; Elizabeta Škrget, raziskovalka in razvijalka receptur v podjetju Lek Veterina d.o.o.; Katja Smolič, skrbnica tehnične dokumentacije v podjetju Iskra Pio d.o.o.; Lea Pilić, tehnolog robotik v podjetju LTH Castings d.o.o.; Monika Koroša, samostojna tehnologinja v podjetju Krka, d. d.; Patricija Krt, tehnologinja za inovacije in kakovost v podjetju Pivovarna Laško Union d.o.o.; Sara Fink, koordinatorka e-mobilnosti v podjetju PORSCHE SLOVENIJA, d.o.o.; Saša Vrhovec Hartman, daktiloskopinja na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju na Ministrstvu za notranje zadeve; Špela Bolka, vodja tehnologije v podjetju Hidria d.o.o.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugimi sodelujočimi partnerji. Je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že deseto leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.   

Več o izboru: http://inzenirka-leta.si/ 
Foto: Andrej Križ

 

 

Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si, 041 213 451 - Matjaž Kljajić

ar©tur 2016