IRT 3000

vsebina

Slovenci smo sposobni vrhunskih dosežkov v arhitekturi in oblikovanju.

04.02.2021

Eden izmed dokazov je tudi laskava nagrada ARCHITECURE MASTER PRIZE iz Los Angelesa, ki jo je biro MAGNET DESIGN pod vodstvom arhitekta Roberta Kluna prejel za EXPO PAVILJON Slovenije v Dubaiu

magnet-design_expo_2020_dubai_2_2560+

Prestižno nagrado podeljujejo le izjemnim kreativnim in inovativnim idejam iz področja arhitekture in dizajna, ki prispejo iz celega sveta. Komisija, ki jo sestavljajo svetovno najbolj priznana imena arhitekture, doda svojo težo. Prejeta nagrada  je izjemnega pomena tudi za Slovenijo in MAGNET DESIGN.

Izjava

Robert Klun: » Vsekakor je arabski svet poseben in neponovljiv. Zares sem počaščen, da sem lahko od daleč opazoval, kako se je ideja, ki je tako dolgo zorela v MAGNET DESIGNU, razvijala in se nedavno materializira v izvedbi podjetja Riko. Zares se veselim otvoritve«.

Nedavno se je v medijih poročalo o uspešnem prevzemu slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju in o odličnih odzivih svetovne javnosti in stroke, kar nas izjemno veseli. Projekt slovenskega paviljona je nastajal v studiu MAGNET DESIGN iz Ljubljane pod vodstvom arhitekta Roberta Kluna, kjer so leta zorele izhodiščne ideje in celotni koncept. V letu 2019, vse od izbora na natečaju, so potekala pridobivanja dovoljenj za gradnjo v lesu in usklajevanje vseh ostalih dovoljenj za koncept SMART GREEN EXPERIENCE – EXPO Slovenski paviljon (tudi ta text je ideja strokovnjakov MAGNET DESIGN, skupaj s FM agencijo, ki jo vodi g. Jaka Gornik).

Veseli bomo, da boste pri objavah projekta »EXPO Dubai slovenski paviljon« namenili pozornost tudi navedbi našega avtorstva.

Linki: * https://architectureprize.com/winners/winner.php?id=2048&mode=hm&compID=12791
S kakšnim paviljonom na Expo 2020? - RTVSLO.si
V Dubaj kot »zeleno srce v središču Evrope« - Delo

Dodatne informacije: Robert Klun u.d.i.a.: robert.klun@klun-ambienti.si

magnet-design_expo_2020_dubai_5_2560+

Kratek opis projekta

Kako se veseliti preboja Slovenije v svet skrivnostnega peska in oaz, ki burijo domišljijo? Kako povezati ravni in koncepte, ki zažarijo šele ob pronicljivem nizanju nasprotji, ki jih tako uspešno poveže doma in v tujini nagrajena ideja projektantskega in arhitekturnega biroja MAGNET DESIGN pod vodstvom arhitekta Roberta Kluna?

SMART GREEN EXPERIENCE : slovenski Paviljon EXPO DUBAI

Zasnova trajnostnega projekta Studio MAGNET DESIGN iz Ljubljane (Robert Klun udia in Sandi Pirš udia)

Slovenija je zeleno srce Evrope na pomembnem vozlišču Evrope. Zaradi naše lege in zgodovine, ki prepleta klenost Slovenstva z močno identiteto in smislom, smo le tega prenesli v arhitekturo in zasnovali čudovito kompozicijo treh naravnih elementov, ki so del naše, moje nravi:

  • Voda
  • Gozd
  • Les- ribniško sito

Snovanje idejne zasnove se je pričelo s temeljitim proučevanjem lokacije, saj je Dubai izredno zahteven za gradnjo (vročina, mraz in vlaga). Sestavljanje tehničnih, arhitekturnih in vsebinskih nivojev objekta, ki ima v osnovi izhodišče trajnosti in »zeleno gospodarstvo«, pa je bilo zares zahtevno in kompleksno. Vodna preproga, kot osnova izpostavi »Slovenijo« in vse naše vodno bogastvo. Ta naravno hladi celotno področje in s kroženjem vode vabi obiskovalce k prijetnemu spoznavanju našega habitata. Posledično  vodni layer simbolično izpostavi tudi »ogledalo časa«, ki je ogledalo vseh nas. V zrcaljenju naših podob se čas ustavi. Vabi nas, da vsak naredi premislek o sebi, o lastnih podobah in o tem, kar žari za druge. Vse te podobe objame slika lebdečega gozda, ki smo ga dvignili na višino in ustvarili zeleni oblak oz. »smart green cloud«.

Gozd, drugi element, ki lebdi in je glavna komponenta tega dela, je simbolno prikazan kot zeleno srce Evrope. S tem opozorimo, da ima  Slovenija 60% - no pokritost z gozdom. Les se ponovno izpostavi kot močan gradnik naše identitete. Gozd je dvignjen, ustvarjajoč občutke krošnje in sence, s čimer pričara avtentično izkušnjo gozda med saharskim peskom.

Sestava gozda je posebna zlasti iz arhitekturnega in mikro-klimatskega okolja, ki posledično nastane. Ustvarili smo izjemen in inovativen predlog: zelenje je vsajeno v posebne »mokre izolativne plošče- knauf«, ki nudijo neverjetno zaščito pred vročino tako okolici kot (v) objektu samem. S celotno zeleno arhitekturno zasnovo ustvarimo pogoje za posebno naravno klimo, ki se v prepletu vode in rastlinja ustvarja samodejno. Ker je zasnova objekta lesena in trajnostna, nudi najkvalitetnejšo mikro klimo.

Za zelenje smo izbrali lokalno rastlinje, ki smo ga skrbno izbirali z lokalnimi strokovnjaki.

Preko elementov vode in gozda pa napnemo leseni parazol oz. sito  in spomnimo na korenine arhitekta Roberta Kluna, ki so iz Ribnice. Ribniško sito je prvi izvozni artikel Slovenije, ki je pred 400 leti ponesel glas o našem gospodarstvu v svet. Postavimo ga na jug, tako da kot parazol še dodatno zaščiti pred vdorom vročega arabskega sonca. S tem ustvarimo subtilen ambient senc, ki se v vsakem trenutku igrajo in ustvarjajo živost paviljona. Paviljon se, tako kot impresija »fatamorgane«, premika. Za tla smo povsod predvideli slovenski marmor in granit, ki še dodatno nadgradi »slovensko zgodbo«, podpre slovensko gospodarstvo in je kot material zelo priljubljen na vseh svetovnih prestižnih projektih.

VEČ O BIROJU: https://magnet-design.eu/sl/
Dodatne informacije: Peter Jamšek, u.d.i.a., MAGNET DESIGN, peter.jamsek@magnet-design.eu

 

ar©tur 2016