IRT 3000

vsebina

Raziskovalec Instituta \'\'Jožef Stefan\'\' predstavlja svoje izkušnje z razvojem podjetniške ideje udeležencem izobraževanja ASTP

02.03.2021

Na prihajajočem izobraževanju združenja ASTP (Association of European Science and Technology Transfer Professionals), Marketing and Business Development, 26. 2 - 5. 3., se bo na povabilo enega vodilnih strokovnjakov za prenos tehnologij, dr. Jeffa Skinnerja, London Business School, predstavil tudi raziskovalec Instituta ''Jožef Stefan", doc. dr. Gregor Primc.

Osrednja točka predstavitve bo namenjena prikazu rešitve VirOut, okolju prijazne metode in naprave za dezinfekcijo vode z uničevanjem v vodi prisotnih mikroorganizmov in virusov brez uporabe kemikalij. Sam postopek ima zelo velik potencial za uporabo v gospodarstvu (odpadne vode, pitna voda, kmetijstvo, ipd.). Pri razvoju so sodelovali raziskovalci z Instituta ''Jožef Stefan'', Nacionalnega inštituta za biologijo in Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani.

Z rešitvijo se je ekipa predstavila na oktobrski 13. Mednarodni konferenci o prenosu tehnologij (13. ITTC), ki jo organizira Center za prenos tehnologij in inovacij na IJS. Na konferenci je kot glavni govorec sodeloval dr. Jeff Skinner, izvršni direktor inštituta za inovacije in podjetništvo na London Business School. Dr. Skinner je bil na 13. ITTC tudi član komisije, ki je nagrado za najboljšo inovacijo s komercialnim potencialom iz javne raziskovalne organizacije podelila prav ekipi s projektom VirOut. Primer je angleškega strokovnjaka tako prevzel, da je Primca povabil k pripravi študije primera, ki ga bo dr. Skinner predstavljal svojim slušateljem. Primc je bil povabljen, da primer predstavi tudi sam na prihajajočem ASTP izobraževanju.

Pri podpori skupine je že ves čas aktiven tudi Center za prenos tehnologij in inovacij, kjer poleg podpore pri zaščiti intelektualne lastnine, skrbijo tudi za iskanje poslovnih partnerjev. Predstavitev doc. dr. Gregorja Primca na tako uglednem dogodku pomeni naslednje veliko priznanje slovenskim raziskovalcem, ki s svojimi rešitvami pomembno prispevajo k reševanju izzivov sodobnega sveta.

Z delom na Odseku za tehnologijo površin in na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Štefana, se doc. dr. Gregor Primc osredotoča na plazemske tehnologije, kjer v zadnjem času preučuje predvsem možnosti uporabe le-teh v kmetijstvu, biotehnologijah in pri dezinfekciji vode. Poleg številnih znanstvenih prispevkov, sodeluje pri razvoju mnogih patentiranih rešitev, organizaciji mednarodnih konferenc, obenem pa vodi Plasmadis d.o.o., odcepljeno podjetje Instituta ''Jožef Stefan''.

Združenje ASTP (Association of European Science and Technology Transfer Professionals) deluje že dobri dve desetletji kot neprofitna organizacija, posvečena prenosu tehnologij med akademsko sfero in podjetji. Z izvajanjem profesionalnega izobraževanja strokovnjakov za prenos tehnologij, združenje stremi k povečevanju učinkovitosti evropskega inovacijskega sistema, vzporedno pa izvaja mednarodne dogodke za povezovanje deležnikov.

1Shematski prikaz koncepta za dezinfekcijo vode v kmetijstvu, doc. dr. Gregor Primc

2Prejemniki nagrade za najboljšo inovacijo z javnih raziskovalnih organizacij v letu 2020, ki se podeljuje v okviru Mednarodne konference za prenos tehnologij (13. ITTC): Raziskovalna skupina z Instituta ''Jožef Stefan'', Nacionalnega inštituta za biologijo in Univerze v Ljubljani (Foto: Marjan Verč, Institut ''Jožef Stefan'', 2020)

 

Dodatne informacije

Center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu ''Jožef Stefan''

Spletna stran: http://tehnologije.ijs.si
Elektronski naslov: tehnologije@ijs.si

ar©tur 2021