IRT 3000

vsebina

Digitalizacija postopka uravnavanja temperature

08.06.2021

Oddaljeno spremljanje, podpora in optimizacija digitalnega procesa na področju uravnavanja temperature pri postopkih priprave živil

Process optimisation_April2021.jpg_ico500Slika 1: Stroj za podajanje, mešanje, gnetenje in konširanje; zmogljivost 400 kg/uro, uravnavanje temperature do 90 °C

Zaradi zaprtja države in zaposlenih, odsotnih zaradi koronavirusa, številni živilski proizvajalci vse težje ohranjajo svojo običajno proizvodno zmogljivost. Upravljavec stroja ali obrata svojega dela ne more kar tako prenesti na daljavo. Proizvodnja mlečnih izdelkov, testenin, peciva, slaščic, prehrambnih dodatkov in celo novih vrst živil, denimo nadomestil za meso, izdelanih v obratih, preprosto ne more zastati, tudi če se je zaustavilo vse ostalo.

Živilska industrija je v preteklem letu tako uvedla napredne postopke digitalizacije, za katere bi običajno potrebovala več let. In ravno razvoj na tem področju je pomembno vplival na uravnavanje temperature. Sistemi, ki delujejo neprekinjeno, morajo v celotnem proizvodnem procesu beležiti ključne parametre za zagotavljanje skladnosti s higienskimi predpisi in predpisi na področju sledljivosti, npr. temperaturo naprav za mletje pri proizvodnji čokolade, temperaturo kotlov ali sornikov obratov za pridelavo testenin oz. slaščic, temperature zbiralnikov z dvojnimi stenami (v katerih so pogosto vgrajeni agitatorji) za temperiranje tekočin, temperature v ceveh za transport različnih polizdelkov oz. izdelkov ter vse bolj temperature velikih reaktorjev, ki se med drugim uporabljajo pri proizvodnji sladkorja oz. dodajanju naravnih okusov živilom.

Vsakršna odstopanja od standardov, temperaturna odstopanja, alarmi itd. morajo nemudoma sprožiti zahtevane odpravljalne ukrepe, zlasti takrat, ko sistema nihče ne nadzoruje. Potrebo po oddaljeni podpori so izkazali tudi serviserji proizvajalcev in stalna optimizacija celotnega proizvodnega obrata.

Družba Regloplas AG zagotavlja številne rešitve za sisteme za upravljanje temperature in hladilne sisteme (od –20 °C do 350 °C in od 3 do 80 kW zmogljivosti ogrevanja) in tako svojim strankam tekom tega razvojnega cikla zagotavlja dodatno podporo. Vse to pa pripomore k še hitrejši digitalizaciji uravnavanja temperature v živilski industriji.

Novi krmilni sistem RT200 z vgrajenim strežnikom OPC UA družbe Regloplas AG omogoča največjo stopnjo prilagodljivosti digitalizacije na področju živilske industrije. Rdeča nit digitalizacije je prenos podatkov vseh procesnih podatkov in podatkov strojev prek omrežja v napredne sisteme IT, kot so MES, ERP in PPS.

Vsi zunanji stroji, naprave in sistemi, vključeni v proizvodni sistem, morajo biti med seboj povezani. To nam omogoča sočasno optimizacijo procesov, s čimer smo uspeli izboljšati storilnost, zmanjšali čas nedelovanja, optimizirali zmogljivosti strojev ter izboljšali kakovost izdelkov (slika 1).

Uporaba enot za uravnavanje temperature modularnih kompletov orodij družbe Regloplas AG zagotavlja dodatne prednosti:

- Nižji stroški v primerjavi z rešitvami proizvodnega obrata (proizvodnja v majhnih količinah).

- Neprekinjena in nemotena uporaba enot za uravnavanje temperature v novem ali nadgrajenem sistemu.

- Tehnični napredek in višja stopnja zanesljivosti zaradi uporabe enote za uravnavanje temperature proizvajalca, ki je specializiran za uravnavanje temperature.

Zaradi nižjih stroškov integracije visokozmogljivih in prilagodljivih rešitev za uravnavanje temperature je ta rešitev zanimiva tako za proizvodne obrate ter za postopke obdelave. Družba Regloplas AG neprekinjeno izboljšuje svojo ponudbo in uporabnikom nudi tehnično strokovno pomoč. Motivacija in nižji stroški nedvomna prispevata k bolj zdravi, okusnejši in trajnostni preskrbi s hrano.

Če želite več informacij, se obrnite na nas.

Spremljajte nas na LinkedInu in YouTubu.

www.regloplas.com

ar©tur 2021