IRT 3000

vsebina

Priznanje TARAS Danfoss Trati in Institutu Jožefa Stefana

22.06.2021

Podjetje Danfoss Trata in Institut Jožef Stefan sta prejemnika letošnjega priznanja TARAS, s katerim organizator osrednjega strokovnega dogodka slovenske industrije Industrijski forum IRT nagrajuje najuspešnejše sodelovanje gospodarstva in raziskovalno-razvojnega okolja na področju inoviranja, razvoja in tehnologij. Prejeli so ga za razvoj inteligentnih motornih pogonov, ki omogočajo optimizacijo celotnih omrežij daljinskega ogrevanja in hlajenja. Na dopoldanski okrogli mizi so gostje prihodnost inženirstva napovedali kot multidisciplinarno.

Priznanje TARAS so podelili v zaključku prvega dne osrednjega strokovnega dogodka slovenske industrije Industrijski forum IRT, ki bo potekal še jutri. »Priznanje TARAS je namenjeno predvsem spodbujanju in poudarjanju pomena sodelovanja med gospodarstvom in  znanstveno-raziskovalnim okoljem, katerega rezultat je inovacija, ki bi ne nastala brez tega sodelovanja,« je ob razglasitvi prejemnikov priznanja izpostavil dr. Tomaž Perme, vodja odbora za podelitev priznanja Taras, ki sta ga podelila skupaj z Darkom Švetakom, organizatorjem Industrijskega foruma IRT.

Uporabniku se investicija povrne v desetih mesecih
Prejela sta ga podjetje Danfoss Trata in Institut Jožef Stefan za razvoj inteligentnih motornih pogonov, ki v kombinaciji s tlačnimi regulatorji brez pomožne energije omogočajo optimizacijo celotnega omrežja daljinskega ogrevanja oziroma hlajena ter podpostaj. Žan Kozan iz podjetja Danfoss Trata je na konkretnem primeru pojasnil glavne prednosti in učinkovitost sistema za uporabnika: »Sistem smo inštalirali v toplarni v Nemčiji. Sistem prinaša takšno povečanje učinkovitosti, da se je uporabniku izračunana povratna investicija povrnila v desetih mesecih.«  

Že drugo priznanje za skupno sodelovanje
Komisija je v utemeljitvi izbora zapisala, da sta raziskovalni skupini sodelovali v vseh fazah življenjskega ciklusa izdelka od zasnove do certificiranja ustreznosti izdelka za prodajo na trgu. Pri tem so sodelavci odseka prispevali tista znanja, ki so raziskovalni skupini v podjetju primanjkovala za uspešen razvoj nekaterih inovativnih rešitev pri razvoju nove družine inteligentnih motornih pogonov za optimizacijo daljinskih energetskih omrežij, s tem pa omogočila tržno prednost pred konkurenco, ki se kaže tudi v treh mednarodnih patentih in zaščiti blagovne znamke. Raziskovalni skupini uspešno sodelujeta tudi pri tržnih aktivnostih, diverzifikaciji izdelkov ter potrebnih prilagoditvah ob izvedbi aplikacij. Poleg vzorčnega sodelovanja, ki v vseh pogledih izpolnjuje merila za priznanje TARAS, je pomemben še okoljski vidik nove serije ventilov, ki omogočajo učinkovitejša daljinska energetska omrežja in podomrežja ter manjšo rabo energije in nižje stroške ogrevanja oziroma hlajenja. Danfoss Trata in Inštitut Jožefa Stefana (Odsek za sisteme in vodenje) sta med drugim za skupno sodelovanje že leta 2015 prejela priznanje TARAS.

Drugi finalist za priznanje TARAS sta bili ekipi družbe Plamtex INT in Instituta Jožef Stefan za inovativno programsko rešitev, ki avtomatizira napovedovanje časov operacij pri izdelavi orodij s pomočjo umetne inteligence oz. strojnega učenja.

Prejemniki priznanja TarasPrejemniki priznanja Taras (od leve proti desni): dr. Tomaž Perme, doc. dr. Damir Vrančić, IJS, Gašper Garantini in Žan Kozan iz podjetja Danfoss Trata, Darko Švetak

Prihodnost inženirstva je multidisciplinarna
V prvem delu današnjega programa Industrijskega foruma IRT 2021, so na okrogli mizi govorili tudi o inženirjih in inženirkah prihodnosti, Jasna Hengović iz podjetja COSYLAB, Inženirka leta 2020; mag. Jelica Lazarevič Lajovic iz podjetja Iskratel; ter Tjaša Jereb in Miha Bobič, predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo! iz podjetja Danfoss Trata. Inženirski poklic so primerjali s poklicem ustvarjalca in raziskovalca, ki stremi k vsestranskosti. V vse večji multidisciplinarnosti je tudi prihodnost inženirskega poklica, saj se posamezna področja vse bolj prepletajo med sabo, so izpostavili.

Okrogla miza na Industrijskem forumu IRT 2021Okrogla miza na Industrijskem forumu IRT 2021 (od leve proti desni): Tjaša Jereb, Miha Bobič, moderatorka Vida Petrovčič, Jelica Lazarevič Lajovic, Jasna Hengović. 

Foto: Luka Karničnik za Industrijski forum IRT

Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si

ar©tur 2021