IRT 3000

vsebina

Visokoučinkoviti čistilni granulati zdaj tudi z biološkimi polimeri

20.10.2021

IFG Asota v Linzu je center za raziskave in razvoj. Zaradi različnih izzivov pri razvoju, predvsem pri pogostih menjavah orodij v proizvodnji, kjer se velikokrat v zadnjem času uporabljajo tudi biopolimeri, kot sta PLA in PBS, je temeljito čiščenje brizgalnih agregatov (polž + cilinder) pomemben časovni vidik, ki močno skrajša čas, potreben za menjavo in znatno prispeva k visoki kakovosti proizvedenih izdelkov.

Ker je premer vlaken v granulatih manjši od 20 µm, lahko tudi najmanjši onesnaževalci v talini povzročijo težave pri proizvodnji. Še posebej, če je stroj nekaj časa miroval, izbrizgavanje z običajnim termoplastom ni dovolj zanesljivo za odstranjevanje vseh usedlin in nečistoč. To še bolj velja za biopolimere, ki se pri visokih temperaturah hitro nagibajo k toplotni razgradnji. Tu so se čistilni granulati razviti s pomočjo IFG in podjetja Dreychema izkazali za tako učinkovite, da se je od začetka uporabe pojavilo bistveno manj težav.

1

Druga posebna prednost je veliko manjša izguba materiala v primerjavi z izbrizgavanjem s “čistilnim” materialom. Plastika na biološki osnovi, kot je PLA, je namreč veliko dražja od običajnih termoplastov.

http://www.dreychem.com/

ar©tur 2021