IRT 3000

vsebina

Pametno hlajenje s hladilniki weco

26.10.2021

Nemško podjetje Gesellschaft Wärme Kältetechnik mbH (gwk) iz Meinerzhagna že več kot 40 let razvija in izdeluje visokokakovostno opremo za temperaturno regulacijo in hlajenje, s katero oskrbuje kupce po vsem svetu. Danes več kot 400 zaposlenih razvija, proizvaja in inštalira celovite rešitve za ogrevanje in hlajenje, ki so prilagojene specifičnim zahtevam kupcev. O globalni usmeritvi podjetja priča tudi več kot 33 prodajnih in storitvenih lokacij po svetu, ki zagotavljajo neomejen stik. Poleg široke ponudbe serijskih izdelkov so na voljo tudi rešitve po meri uporabnikov za zahtevne aplikacije. Izdelki podjetja gwk so namenjeni obratovanju v temperaturnem območju od –40 °C do +400 °C.

Kot ponudnik kompletnih izdelkov, kot so kompaktne enote za ogrevanje/hlajenje, hladilni sistemi in enote za temperiranje (npr. za brizganje plastike), rešitve za pripravo vode, sistemi za rekuperacijo toplote in kompletni kontejnerski sistemi, je gwk kompetenten in inovativen partner. Za tehnologijo gwk je značilno izjemno učinkovito upravljanje energije, kar precej znižuje obratovalne stroške in ugodno vpliva na okolje.

Rezultat stalnega razvoja in modernizacije kompaktnih sistemov za hlajenje vode je serija hladilnikov weco. Ti hladilniki so lahko hlajeni z zrakom ali z vodo, obe izvedenki pa zagotavljata zelo visoko raven učinkovitosti, zanesljivosti in varnosti obratovanja, kot tudi dolgo življenjsko dobo. Tudi pri večjih nihanjih temperature okolice jamčijo za absolutno stabilnost pogojev v proizvodnih procesih, katerih del so.

Kompaktni hladilniki weco do 9 kW

Kompaktni vodni hladilniki gwk tipa weco 01–09 (številčna oznaka pomeni hladilno zmogljivost v kW) so zračno hlajene enote, velikosti 07 in 09 pa so opcijsko na voljo tudi v vodno hlajeni izvedbi. Oprema pri velikostih 01 in 03 ne vključuje kompresorja, kolektorja in kondenzatorja, velikosti 04 in 09 pa sta opremljeni s kompresorjem, ločenim kondenzatorjem in ventilatorjem ter z robustnim koaksialnim uparjalnikom. Prostornina posod teh naprav je razmeroma velika glede na njihovo manjšo zmogljivost, zato so hladilniki primerni za različne aplikacije. Ohišje je zasnovano kot profilni okvir iz pocinkane in lakirane kovinske pločevine ter je dostopno z vseh štirih strani. Za premikanje so na voljo kolesa in dve zavori. V standardni opremi hladilnikov je tudi kompaktni krmilnik gwk.

weco_2»Kompaktna hladilna enota weco s hladilno zmogljivostjo do 9 kW 

Serije hladilnikov weco 15.1 do 300.1

Konstrukcija enot ter tehnologija za natančno merjenje in upravljanje tem hladilnikom omogočata visoko stabilnost temperature za vsako nalogo. Zaradi velike zmogljivosti in kompaktne delovne površine je te hladilnike mogoče postaviti tudi tja, kjer je prostora malo. Kompaktni hladilniki gwk so na voljo na ključ, kar pomeni, da se pri končnih uporabnikih inštalirajo in priključijo brez obsežnih montažnih del in da so takoj pripravljeni za delo. Izvedba ventilatorjev jamči za nižjo raven hrupa med obratovanjem, z uporabo visokozmogljivih kompresorjev in drugih komponent v hladilnem krogu je dosežena visoka stopnja učinkovitosti hlajenja, s tem pa nizki obratovalni stroški, visoka zanesljivost delovanja in dolga življenjska doba hladilnikov.

Z rešitvami, kot so uporaba črpalk s krmiljenjem redundance/frekvence, rekuperacijski prenosniki toplote, prilagodljive možnosti povezave s prezračevalnimi sistemi, razni vmesniki (serijski, Profibus, Profinet, Ethercat in zunanji kontaktni priključki), posebna napetost, analogno spremljanje napolnjenosti zunanjih posod, aksialni ventilatorji in energijsko učinkoviti elektromotorji z regulacijo hitrosti v odvisnosti od tlaka v sistemu, je zagotovljena zelo natančna temperaturna regulacija za vsako aplikacijo.

Preizkušena serija kompaktnih hladilnikov weco je bila še izboljšana z vgradnjo uporabniku prijaznega zaslona na dotik in novih integriranih funkcij. S preprostim dotikom simbola na začetnem zaslonu je mogoče izbrati uporabne funkcije, kot je upravljanje temperature in tlaka. Modularna zgradba krmilnika omogoča razširitev enotnega koncepta upravljanja na vsako komponento. Na servisni strani so pregledno prikazana obvestila o servisnih intervalih in nasveti za varno delovanje komponent.

weco_1»Hladilni sistem weco

Prikaz temperaturnega trenda omogoča vrednotenje procesa z vizualizacijo temperaturnih razlik za poljubno obdobje. Vrednotenje procesa temelji na neposredni primerjavi nastavljenih in dejanskih vrednosti s pomočjo alfanumeričnega in grafičnega prikaza v obliki termometra. Uporabnik lahko tako zelo preprosto preveri, ali je v sistemu dosežena nastavljena temperatura.

Iz različnih proizvodnih procesov, individualnih zahtev kupcev, nacionalne regulative in specifičnih standardov v različnih industrijskih sektorjih izhajajo številne zahteve za tehnični razvoj vodnih hladilnikov. Glavna moč podjetja gwk je v strokovnem znanju na področju hladilne tehnologije, s katerim lahko inženirji pretvorijo zahteve termodinamičnih procesov v konstrukcijske rešitve po meri kupcev, vse to pa z visoko stopnjo integracije z obstoječimi sistemi.

www.nomis.hr
www.gwk.com

 

ar©tur 2021