IRT 3000

vsebina

Nov 3D-senzor za merilne stroje HELICHECK PRO in PLUS proizvajalca WALTER

21.09.2022

Za merilne stroje HELICHECK PRO, HELICHECK PLUS ter njuni različici LONG ponuja podjetje WALTER možnost dodatnega 3D-senzorja za popolnoma avtomatizirano merjenje in digitalizacijo orodij in obdelovancev.

WALTER-3D-Sensor-for-Measuring machines3D-senzor v merilnem stroju HELICHECK PLUS proizvajalca WALTER. Vir: WALTER

Pri visokozmogljivih orodjih ima vsak rezalni rob različno geometrijo, korak in naklon. To pa poleg visokih zahtev obdelave predstavlja tudi poseben izziv za merjenje takih orodij za odrezavanje. Glede na vse te številne spreminjajoče se parametre, je za merjenje takih orodij priporočljiva uporaba hitrega 3D-laserskega merilnega sistema, kot je na primer HELICHECK 3D proizvajalca WALTER. Kljub temu pa je za bolj natančne meritve določenih parametrov potreben dodaten, bolj natančen konvencionalni merilni stroj. Do sedaj sta bila tako potrebna za merjenje zahtevnih orodij, ki se uporabljajo v avtomobilski in letalski industriji ter na področju medicinske tehnologije. Z novo možnostjo 3D-laserskih meritev, pa to sedaj ni več potrebno.

Dva stroja na površini enega

Sedaj so 3D-laserske meritve opcijsko na voljo tudi na merilnih strojih HELICHECK PRO in HELICHECK PLUS, kar pomeni, da imajo uporabniki dva merilna stroja na površini enega, razlaga Siegfried Hegele, vodja aplikativnih izdelkov pri podjetju WALTER. 3D-senzor najprej vizualizira obdelovanca v obliki oblaka točk, kar se uporablja za nadaljnje izvajanje meritev. Geometrijska odstopanja orodij se zaznajo s primerjanjem oblaka točk in 3D-modela orodja. To uporabnikom, ki imajo več proizvodnih lokacij, omogoča, da primerjajo meritve različnih merilnih strojev in tako ugotovijo, do kakšnih razlik prihaja pri proizvodnji na posameznih lokacijah, dodaja Siegfried Hegele.

Nova generacija 3D-skenerjev

Opcijski laserski senzor predstavlja najnovejšo generacijo tehnologije skeniranja. Nov 3D-senzor ima štirikrat večjo resolucijo, medtem ko merilni stroj z integriranim zmogljivim računalnikom lahko obdela štirikrat več podatkov v istem času. Nagibni kot glave za skeniranje je bil prav tako povečan za -55°, kar omogoča celotno skeniranje rezalnih ploščic.

Več informacija na: www.walter-machines.de

ar©tur 2021