IRT 3000

vsebina

Novosti v CAMWorks 2023

20.01.2023

Kot vsako leto je tudi letos CAMWorks dominiral na svojem področju. Podjetje HCL je razvilo veliko novosti na področju programiranja CNC strojev znotraj SOLIDWORKS platforme. Razvoj novih funkcionalnosti temelji na zahtevah strank zaradi česar je programska oprema še zmogljivejša in enostavnejša za uporabo. V nadaljevanju so predstavljene nekatere od številnih izboljšav v programu CAMWorks 2023.

Preden gremo čez glavne izboljšave, ki so bile dodane v CAMWorks 2023, si najprej poglejmo nove funkcije, ki so bile dodane v CAMWorks Wire EDM Premium (modul za programiranje žičnih erozij):

- tehnologija rezanja na osnovi barve

- napreden vstop žice pod kotom

- samodejna prepoznava odprtih kontur s pomočjo barv

- možnost enostavnega ustvarjanja EDM orodij

- kreiranje gradnikov na konturah, kot tudi zmožnost kopiranja gradnikov in operacij

- zmožnost povezovanja parametrov med operacijami

- uporaba nalepk (npr. označevanje začetka, konca poti žične erozije).

Zdaj pa lahko začnemo z velikimi izboljšavami, ki so bile dodane v CAMWorks 2023. Najprej si bomo pogledali podporo za 5-osne Eulerjeve kote in FANUC funkcijo G68.2 z nagibno delovno površino (Slika 1). Takšen tip programiranja se običajno uporablja za 3+2 obdelave na 5 osnih rezkalnih strojih in na več osnih stružno-rezkalnih strojih. Obdelava z nagnjeno površino dovoli uporabo 3+2 funkcionalnosti na nagnjeni delovni površini. Tako lahko na primer opravite krožno interpolacijo, kompenzacijo radija orodja in vrtanja ter vrezovanje navoja na nagnjeni delovni površini. Pravilno delovanje uporabe nove funkcije Eulerjevih kotov, lahko simuliramo s pomočjo digitalnega dvojčka v CAMWorks Virtual Machine, kjer lahko po potrebi kodo tudi spreminjamo.

ib 1Slika 1: Simulacija obdelave z nagibnimi koti (Euler koti)

Naslednja izboljšava je izbira orodja glede na dolžino rezalnega dela orodja v razmerju z globino gradnika (Slika 2). Dejansko sta tukaj združeni dve izboljšavi. Prva je ta, da vklopimo prednost izbire orodij iz zaloge na stroju. Druga izboljšava pa je dodajanje logike v tehnološko bazo podatkov tako, da uporabimo možnost samodejnega računanja izbire orodja glede na enačbo kjer bo upoštevana dolžina rezalnega dela.

ib 2Slika 2: Simulacija orodja pri izbiri dolžine rezalnega roba

Naslednja izboljšava je nekaj novih ciklov tipanja in možnosti merjenja obdelovanca, ki so bile dodane v CAMWorks 2023 (Slika 3). Ti novi cikli merjenja vključujejo tritočkovno ravninsko merjenje, kotne meritve na osi X in Y ter tudi meritve na četrti osi v smeri osi X in Y. Skupaj torej pet novih ciklov, ki so bili dodani v »CAMWorks Probing«.

ib 3Slika 3: Večtočkovno merjenje

Naslednja izboljšava se nanaša na operacije rezkanja oziroma operacije čiščenja območja z uporabo funkcije »VoluMill«. Pri »VoluMill« funkciji lahko določimo, da se obdelujejo samo notranji prostori v kosu. Nova funkcija omogoča lažjo strojno obdelavo kalupov in drugih obdelovancev, ki imajo vdolbine, pri katerih ne želite obdelovati na primer zunanjosti dela, oboda ali drugih območij, ki bodo obdelana po drugačnem postopku. Nova funkcija zmanjšuje čas programiranja ter zagotavlja ciljno usmerjeno napredno generiranje poti orodja.

Naslednja velika izboljšava je možnost, da CAMWorks 2023 izbere pravilna podajanja in hitrosti na podlagi materiala dveh različnih kosov, ki sta prisotna v SOLIDWORKS sestavu. Za primer bomo predpostavili, da se kos iz nerjavečega jekla 316 obdeluje na levi in kos iz aluminija 6061 obdeluje na desni. CAMWorks bo samodejno izbral pravilne pomike in hitrosti glede na vrsto materiala za vsakega od kosov, ki se obdelujeta.

V novi verziji CAMWorks 2023 so večinoma dodane novosti za izboljšanje uporabniških izkušenj. Želim pa tudi omeniti, da so nekatere od teh izboljšav zahtevale veliko časa in truda in bi jih lahko šteli tudi za velike izboljšave. Prav tako je pomembno, da veste da vse izboljšave, ki ste jih videli do zdaj in te, ki vam jih bom še predstavil, so bile dodane na zahtevo strank. Ekipa CAMWorks želi, da veste, da vam prisluhnemo in trdo delamo, da bi izboljšali delovanje CAMWorks-a, da vam pomaga hitreje in lažje programirati in da boste lahko bolj produktivni in pridobili večji tržni delež.

Prva od izboljšav za uporabnike je torej možnost spreminjanja velikosti pogovornega okna oziroma filtra za izbiro orodja. To pogovorno okno uporabniki običajno stalno uporabljajo, zato je več uporabnikov in prodajalcev zahtevalo možnost spreminjanja velikosti tega polja.

Dodana je bila tudi možnost urejanja najmanjšega premera luknje za operacije, ki omogočajo rezkanje navojev, kar naj bi uporabnikom omogočilo nekoliko večjo prilagodljivost pri programiranju operacij rezkanja navojev.

Dodano je bilo tudi povezovanje vstopov in izstopov orodja pri konturnih operacijah, kar vsekakor pripomore k izboljšanju uporabniških izkušenj, saj je bila to v preteklosti težava.

Naslednja je optimizacija logike za izbiro orodij, ko je vklopljena prioriteta izbire orodja iz zalogovnika stroja. Tukaj ni potrebe, da predstavljamo vse tehnične podrobnosti, rekel bom le, da zdaj deluje bolje pri izbiri orodja, ko je nastavitev vklopljena.

V novi verziji je mogoče uporabiti držala oziroma orodja s konusnim steblom in steblom z utorom za vse vrste orodij (Slika 4). Orodja tako lahko še bolj natančno določimo.

ib 4Slika 4: Nastavitev stebla orodja

Dodana je bila možnost za določitev dodatne oziroma globine v drugi smeri t.i. otokov na področju obdelave, kar omogoča, da lahko na vrh otokov dodamo dodaten material za na primer fino obdelavo ali druge potrebe obdelave.

Pri struženju je zdaj na voljo podpora za ciklično struženje navojev, ko je smer podajanja obrnjena.

V tehnološki bazi podatkov se lahko operacijam, ki uporabljajo orodja za vrezovanje navoja ali vtiskovanje navoja zdaj določi atribute pomožnega vretena.

Obstaja še ena izboljšava, katero bi omenil. To je možnost v CAMWorks 2023, da samodejno izbere pravilen post procesor iz privzete poti post procesorja, če se pot spremeni. V CAMWorks 2023, tudi če se spremeni pot za post procesorje, bo post procesor, naveden v podedovani datoteki, samodejno znova izbran.

V CAMWorks 2023 so bile dodane velike izboljšave, vključno s podporo pet osnih Eulerjevih kotov, izbire orodja glede na dolžino rezalnega dela, novimi cikli merjenja, zmožnostjo samodejnega prepoznavanja kdaj se v sestavu SOLIDWORKS obdelujejo različni materiali in še veliko več.

Te glavne izboljšave bodo pomagale avtomatizirati proces programiranja in uporabnikom pomagale skrajšati čas programiranja ter nastavitve, povečati produktivnost in izboljšati kakovost.

Poleg večjih izboljšav imamo množico novih izboljšav uporabniških izkušenj in uporabniškega vmesnika, vključno z možnostjo povezovanja vstopa in izstopa orodij, optimiziranih parametrov izbire orodij, novih zmožnostih določanja orodij in mnogih drugih.

In končno, nove izboljšave so bile dodane glede na zahteve strank, da bi CAMWorks 2023 postal najnaprednejši programski paket za programiranje CNC strojev, ki je na voljo. Poleg Wire EDM Premium in CAMWorks 2023 so zdaj na voljo nove različice CAMWorks ShopFloor za brezpapirno digitalno proizvodnjo in NestingWorks za gnezdenje kosov in sestavov v SOLIDWORKS. Če želite več informacij o katerem koli izdelku ali tehnologiji, nas kontaktirajte.

Vsakemu od vas se želim osebno zahvaliti za vaš čas in veselimo se, da vam bomo lahko služili tudi v prihodnje.

www.ib-caddy.com

ar©tur 2021