IRT 3000

vsebina

SES bo do sredine junija z velikimi fotovoltaičnimi sistemi opremil pet slovenskih nakupovalnih središč

02.02.2023

Skupna moč sončnih elektrarn bo znašala 4300 kilovatov ─ Vrednost investicije je 5,5 milijona evrov ─ Enako, kot če bi zasadili 55 tisoč dreves ─ Končane bodo sredi letošnjega leta.

SES bo do sredine junija z velikimi fotovoltaičnimi sistemi opremil pet slovenskih nakupovalnih središč (Foto Hannes Polt)Foto: by Hannes Polt

Pet slovenskih nakupovalnih središč SES, ALEJA, CITYPARK, CENTER VIČ, CITYCENTER Celje in EUROPARK Maribor bo v izgradnjo fotovoltaičnih sistemov na svojih strehah vložilo več kot 5,5 milijona evrov. Sistemi s skupno močjo 4300 kilovatov bodo začeli obratovati sredi letošnjega junija in bodo v prihodnje pokrivali približno petino lastnih potreb nakupovalnih središč po električni energiji. SES že leta aktivno znižuje porabo energije in upravlja okolju prijazna nakupovalna središča.

Vodilni slovenski upravljavec nakupovalnih središč SES Spar European Shopping Centers se za vse svoje nepremičnine v šestih državah opira na trajnostno gradnjo ter okolju prijazno in z viri varčno delovanje. Poudarek je predvsem na širitvi fotovoltaike tudi v Sloveniji: vseh pet nakupovalnih središč bo do sredine letošnjega junija opremljenih s fotovoltaičnim sistemom na strehah, kar pa bo proizvajalo okolju prijazno sončno energijo.

Direktor družbe SES Slovenija Toni Pugelj. Foto_Črt Piksi»Z novimi 4300-kilovatnimi fotovoltaičnimi sistemi bo na približno 21.000 kvadratnih metrih na strehah nakupovalnih središč nameščenih skoraj 11.000 panelov. Tako bomo prihranili približno 1239 ton emisij CO2 na leto. To je toliko, kot da bi posadili več kot 55.000 dreves. Dela bodo zaključena do sredine junija letos. Vsa dovoljenja so pripravljena, projekt pa smo začeli izvajati še pred začetkom energetske krize. Fotovoltaični sistemi bodo pokrili približno petino lastnih potreb po električni energiji. Pri načrtovanju in izbiri naprav za montažo je bila pozornost namenjena posebej visoki energetski učinkovitosti,« je povedal direktor družbe SES Slovenija Toni Pugelj.

SES sledi ciljem Evropskega zelenega dogovora (Evropski zeleni dogovor)

Naložba SES je v skladu s smernicami EU na poti k podnebni nevtralnosti in zasleduje cilje vseh treh kategorij. Električna energija, ki jo proizvajajo fotovoltaični sistemi, bo pozitivno vplivala na vse vpletene. Za lastnika stavbe to pomeni povečanje samooskrbe stavbe z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Nakupovalna središča bodo obnovljivo energijo lahko optimalno izkoristila, obiskovalci pa bodo lahko svoja električna vozila polnili z okolju prijazno sončno energijo.

Zelena streha za CITYPARK Ljubljana

Največje ljubljansko nakupovalno središče CITYPARK bo izvedlo največjo naložbo (več kot 1,3 milijona evrov) in bo poleg izgradnje 754-kilovatnega fotovoltaičnega sistema posodobilo strešne površine z montažo zelene strehe. Z zadostno količino zelenih streh CITYPARK zagotavlja dobro mikroklimo v urbanih območjih. Obstoječi prod bodo nadomestili s plastjo vegetacije (mah in lišaji). Z vidika ustvarjanja novih zelenih površin v termičnem središču mesta je to pomemben prispevek družbe CITYPARK lokalnemu okolju.

Certificiran sistem upravljanja energije

Vsa nakupovalna središča SES v Sloveniji so opremljena s sistemom upravljanja energije v skladu s standardom EN ISO 50001:2018, ki je bil uspešno certificiran s strani TÜV AUSTRIA. Cilj sistema upravljanja energije je zmanjševanje porabe in doseganje trajnostnih prihrankov

Trajnostni ukrepi varčevanja z energijo

V svojih 30 nakupovalnih destinacijah se SES zanaša na široko paleto okoljskih ukrepov, kot so popoln prehod na LED razsvetljavo, nadzor prezračevanja glede na potrebe, prehod na 100-odstotne obnovljive vire energije, rekuperacija toplote in širitev elektromobilnosti.

Zaradi trenutne energetske situacije SES proučuje vsako dodatno priložnost za nadaljnje smiselne prihranke energije.

Več informacij: www.ses-european.com

ar©tur 2021