IRT 3000

vsebina

Svečana akademija ob 30 letnici Slovenskega društva za fluidno tehniko

11.09.2023

Svečana akademija Slovenskega društva za fluidno tehniko - SDFT je letošnji osrednji slavnostni dogodek s katerim želimo ob 30-letnici obstoja društva izkazati priznanje ter spoštovanje vsem smelim pobudam in idejam, ki so pred tremi desetletji vodile do bolj organizirane in usmerjene dejavnosti na področju fluidne tehnike v Sloveniji in prispevale k njeni prepoznavnosti v svetu.

1.jpg2Kdaj in kje?

21. september 2023

Maribor, Kongresni center Habakuk

Pričetek ob 16:00, dvorana Mlinarik

Vstop prost ob predhodni najavi na: info@sdft.si

Fluidna tehnika, področje hidravlike in pnevmatike, ima v Sloveniji že dolgo tradicijo. Različna podjetja so proizvajala določene komponente ali gradila in vzdrževala sisteme fluidne tehnike za tržne namene že od konca druge svetovne vojne dalje. Vendar je pri tem bil vsak nekako bolj ali manj prepuščen samemu sebi. Šele kasneje so se začela podjetja s podobnimi vsebinami med seboj povezovati in s skupnimi močmi delovati bolj usmerjeno za razvoj stroke.

Za leto 1993 pa lahko brez dvoma rečemo, da je to tisto leto, ki je izstopalo glede aktivnosti povezanih s fluidno tehniko v Sloveniji. Tistih aktivnosti, ki so dolgoročno vplivale na ves nadaljnji razvoj dogodkov, vse do danes. Med te zagotovo spadajo aktivnosti Združenja za fluidno tehniko, priprave na izdanje prvega slovenskega standarda s področja fluidne tehnike, povečane aktivnosti za polnomočno članstvo v CETOPu, povečana aktivnost slovenskih raziskovalcev s področja fluidne tehnike z mednarodnimi objavami ter tudi zelo pomembna ustanovitev Slovenskega društva za fluidno tehniko – SDFT.

S Svečano akademijo SDFT želimo ob 30-letnici teh aktivnosti podrobneje osvetlili to jubilejno leto in tudi na ta način izkazati priznanje ter spoštovanje smelim pobudam in idejam, ki so vodile do bolj organizirane in usmerjene dejavnosti na področju fluidne tehnike v Sloveniji in prispevale k današnji prepoznavnosti in prisotnosti slovenske fluidne tehnike v svetu.

Okvirni program Svečane akademije SDFT

  • Pričetek Slavnostne akademije SDFT s pozdravnim nagovorom Predsednika Zveze strojnih inženirjev Slovenije, prof. dr. Iztoka Golobiča in predsednika SDFT, prof. dr. Darka Lovreca
  • Še pomite kako smo pričeli? Dogodki, ki pripeljali do ustanovitve SDFT (Anton Stušek in France Jeromen)
  • Dosežki slovenske fluidne tehnike v industriji ter v znanosti in razvoju v letih od 1993 do 2023
  • Kam gre razvoj fluidne tehnike (Franc Majdič)
  • Podelitev Zlate diplome SDFT in nagovor predstavnika nagrajencev
  • Zaključek Svečane akademije
  • Pogostitev in druženje

 

ar©tur 2021