IRT 3000

vsebina

TRUMPF z novim regionalnim sedežem na Madžarskem

18.09.2023

Nemško visokotehnološko podjetje TRUMPF je na Madžarskem odprlo nov sedež za jugovzhodno Evropo. Posebnost: nova stavba v tehnološko-poslovnem parku v kraju Gödöllő pri Budimpešti premore tudi digitalno omreženo vzorčno tovarno, kjer si partnerji lahko ogledajo vse sodobne tehnologije in stroje na delu.

TRUMPF Hungary Kft.TRUMPF Hungary Kft.

TRUMPF na Madžarskem ni novinec, saj ima v državi že deset let svoje hčerinsko podjetje. To se sedaj širi z novim modernim poslovno-tehnološkim objektom, ki združuje tako pisarne, razvoj kot praktični prikaz proizvodnje. "V naši novi vzorčni tovarni strankam prikazujemo digitalno omrežene laserje in stroje, ki jih številne industrijske panoge uporabljajo za obdelavo kovin. Regijsko privlačna lokacija nam bo pomagala doseči ambiciozne načrte," je ob otvoritvi novega objekta povedal Tamás Major, ki od leta 2013 vodi podružnico TRUMPF na Madžarskem. V novi demonstracijski tovarni, ki se razprostira na površini približno tisoč kvadratnih metrov, se strokovnjaki podjetja TRUMPF posebej ukvarjajo s specifičnimi industrijskimi izzivi strank.

TRUMPF_pogled_s_podestaPogled s podesta

Ciljajo na sto milijonov evrov prometa

Cilj podjetja TRUMPF je, da bi v prihodnosti kot ponudnik rešitev za omrežno proizvodnjo bolje služil regiji jugovzhodne Evrope. "Na Madžarskem v prihodnjih letih pričakujemo rastoči prodajni trg. Ključ do uspeha je bolj kot kdaj koli prej v čezmejnem sodelovanju. Ta naložba krepi naše poslovanje v državah, kot so Romunija, Bolgarija, Hrvaška, Srbija, Slovenija in Turčija," pravi predsednica družbe TRUMPF Nicola Leibinger-Kammüller. V naslednjih dveh letih načrtujemo na omenjenih trgih ustvariti skupno prodajo v višini več kot 100 milijonov evrov. Na Madžarskem so že prisotne močne proizvodne lokacije nemških avtomobilskih znamk in dobaviteljev. Poleg tega se laserji TRUMPF uporabljajo v obratih korejskih proizvajalcev avtomobilskih baterij, ki na Madžarskem proizvajajo za evropski trg. Investicija v novo, popolnoma opremljeno stavbo in demonstracijsko tovarno je znašala približno 13 milijonov evrov, podjetje TRUMPF pa na Madžarskem trenutno zaposluje približno 90 ljudi, seveda pa v prihodnjih mesecih in letih načrtujejo kadrovske okrepitve – ne le lokalne, temveč tudi regionalne.

TRUMPF_razlicne_moznosti_obdelave_kovinRazlične možnosti obdelave kovin

Sodoben objekt z najsodobnejšo tehnologijo

Dvonadstropna demonstracijska tovarna je bila zgrajena po načrtih berlinskega arhitekturnega biroja Barkow Leibinger in pod metuljasto streho združuje pisarne, sejne sobe, skladiščne prostore, jedilnico in demonstracijsko proizvodnjo. Beton je bil pri gradnji stavbe uporabljen le tam, kjer je bil tehnično nujno potreben. Sicer sta imela prednost les in jeklo kot gradbena materiala z učinkovitim ogljičnim odtisom, saj ju je mogoče v celoti reciklirati. Masivna strešna konstrukcija je iz lepljenega lesa, vsa okna iz macesnovega lesa so izdelana na Madžarskem. Preko vzorčne proizvodnje poteka podest, ki obiskovalcem ponuja pogled na obdelovalne stroje od zgoraj.

Zasnova novega objekta je popolnoma trajnostna. Za ogrevanje in hlajenje stavbe in prostorov skrbi 38 geotermalnih sond, na strehi pa je nameščen fotovoltaični sistem, ki pokriva okoli polovico potreb objekta po električni energiji. Laserji vendarle zahtevajo veliko elektrike. Poleg tega na parkirišču najdemo številne polnilne postaje za električne avtomobile.

TRUMPF_rezanje_plocevine_z_zelenim_laserjemRezanje pločevine z zelenim laserjem

Rešitve za digitalno mrežno preoblikovanje pločevine

Digitalno omrežene rešitve nove demonstracijske tovarne vključujejo sisteme za prilagodljivo proizvodnjo pločevine in številne laserske stroje. TRUMPF-ov portfelj vključuje osnovne stroje za rezanje, upogibanje ali varjenje pločevine, ki povezani v omreženo celoto ponujajo prilagodljivost visoko produktivne pametne tovarne. Laserje podjetja uporabljata zlasti avtomobilska in elektronska industrija. TRUMPF-ovi zeleni laserji se na primer po vsem svetu že uporabljajo kot vodilna tehnologija za varjenje bakrenih povezav v visoko zmogljivi elektroniki električnih vozil. Podjetje je tudi vodilni dobavitelj 3D-tiskalnikov za izdelavo zobnih protez. "Z demonstracijsko tovarno bomo lahko v prihodnosti še bolje služili regiji jugovzhodne Evrope. Rešitve v njej so dokaz, da je digitalno napredna sodobna proizvodnja učinkovitejša in bolj trajnostna. In kot taka povečuje konkurenčnost naših strank," je zaključil Major.

TRUMPF_robotska_celica_za_upogibanje_plocevineRobotska celica za upogibanje pločevine

Avtor: Miran Varga

ar©tur 2021