IRT 3000

vsebina

Čisti zapahi

15.11.2023

Če se umazanija komajda nabira in obstaja možnost čiščenja na lokaciji, se skrajša potreben čas in zmanjša potreba po čistilnih medijih. Poleg tega se zviša obratovalna varnost v proizvodnih obratih. Z zapahi GN 1150 Hygienic Design podjetje Elesa+Ganter podpira koncept čiščenja „Clean in Place“, na kratko „CIP“ za stroje in naprave.

Elesa+Ganter

Tudi v panogah, kjer tradicionalno ni treba upoštevati visokih higienskih standardov, se uveljavlja koncept „Clean in Place“, torej čiščenje popolnoma montiranih in vgrajenih komponent. Preprost izračun namreč pravi, da se tam, kjer je čiščenje naprav, priprav ali strojev hitrejše in preprostejše, znižajo tudi proizvodni stroški. S tem v mislih podjetje Elesa+Ganter stalno nadgrajuje svoj nabor standardnih elementov Hygienic Design (HD).

Najmlajši standard HD GN 1150 opisuje polzaporico iz nerjavnega jekla s specialnimi tesnili, ki so skladna s FDA iz EPDM in TPU. Zahvaljujoč tesnilom na zapahih ni mrtvih kotov, kjer bi se lahko nabirala umazanija. Pri obračanju zapaha za 90 stopinj se z naletnim naklonom ustvari napetost, ki lopute, line, vrata ali pokrove zanesljivo pritisne ob nasprotno stran (okvir ali glavni del). Trenutno se obrat izvaja z običajnim dvotočkovnim ključem iz modre plastike, ki je dobavljiv kot dodatna oprema pod standardom GN 1151. Druge možnosti so še v razvoju.

Standard GN 1150 je razdeljen na dve izvedbi: Pri izvedbi „Higiena od spredaj“ (Fronthygiene – FH) je na aktivacijski strani uporabljen standard HD, na notranji strani pa je izvedba skladna z običajnimi zahtevami. To se lahko uporablja na primer v električnih omaricah, ki morajo higienske zahteve izpolnjevati le na zunanji strani. Izvedba „Popolna higiena“ (Vollhygiene – VH) pa z dodatnimi tesnili tudi na strani z zapahom zagotavlja kakovost HD.

Po standardu DIN EN 60529 obe različici zagotavljata stopnjo zaščite IP 66, torej ščitita pred vdorom prahu in močnim brizganjem vode iz vseh kotov.

Oba standardna elementa imata s svojo premišljeno zasnovo še posebej dolgo življenjsko dobo. Na zahtevo lahko tesnila dobavimo tudi v drugih materialih, kar omogoča prilagoditev na medije, ki so specifični za stranko.

Več informacij je na voljo na: elesa-ganter.si

ar©tur 2021