IRT 3000

vsebina

Varno vpeti tovori

01.04.2024

Za dvigovanje tovorov potrebujete žerjav, pletenice ali verige – in nenazadnje pritrdišča na samem tovoru. Te so pri družbi Elesa+Ganter na voljo v številnih različicah.

2024-01_Lifting Points, DIN 580 ff

Klasična in hkrati najpreprostejša pritrdišča so obročasti vijaki po standardu DIN 580, ki se uvijejo v navoje na tovoru. Če navoji niso na voljo, se podobno uporabljajo obročaste matice po standardu DIN 582. Družba Elesa+Ganter ima izdelke po teh standardih na voljo v treh materialih: jeklo, legirano jeklo A2 in A4.

Vendar pregled ponudbe podjetja Elesa+Ganter pokaže veliko boljša in bolj nosilna pritrdišča, ki so optimizirana z vidika materialov in predvsem primernejša za rokovanje. Pri tem je treba posebej poudariti integrirane oznake RFID. Z njimi je mogoče med pregledi obrabe in varnostnimi pregledi jasno prepoznati ustrezno pritrdišče ter ga upravljati digitalno in brez prekinitve sistema.

Takšna oznaka RFID je na primer vdelana v obročni vijak GN 581 ali obročno matico GN 583, ki ostajata vrtljiva okoli svoje navpične osi tudi po privitju. Obe možnosti sta značilni tudi za nosilni obroč GN 586.1, pri čemer je mogoče nosilno ušesce tudi preklopiti. Zaradi ušesca s krogličnimi ležaji je dvižni vrtljivi nosilec GN 5860 popolnoma vrtljiv tudi pod obremenitvijo.

Nosilni obroč GN 587.1 ni privijačen, temveč privarjen. Nosilni obroč je primeren tudi za uporabo na prostem, saj zasnova varilnega bloka omogoča zaprt in posledično proti koroziji odporen zvar. Nosilec se lahko zavrti za 180 stopinj, opcijsko vgrajena vzmet pa ga zadrži v vsakem položaju.

Varjeno pritrdišče GN 589 je mogoče obremeniti z vseh smeri, zanj pa je značilna minimalna vgradna višina. To je zelo pomembna lastnost, na primer kadar je največja višina kavlja dvigala omejena.

Nosilni vijak je praktična alternativa navojnim ali varjenim rešitvam, na primer za priprave ali orodja, ki pogosto in hitro spreminjajo položaj. GN 1130 deluje po načelu kroglastega sornika z aksialno zaporo in ga je mogoče sprostiti s pritiskom na gumb.

Z novim navojnim nosilnim vijakom GN 1133 pa odpade zamudno privijanje in odvijanje v obstoječe navoje na strani tovora. Pri tem se ne zaklepajo krogle, temveč navojni segmenti, ki se s pritiskom na gumb izvlečejo ali uvlečejo. Za povezavo s pritrdilnim pripomočkom poskrbi vgrajena skoba, ki jo je mogoče zasukati za 180 stopinj.

Ko smo že pri skobah: Tudi njih najdete v ponudbi družbe Elesa+Ganter. Skobe GN 585 temeljijo na ameriškem standardu RR-C-271 in imajo v primerjavi z različico DIN bistveno večjo obremenljivost.

Podjetje Elesa+Ganter je vedno pozorna na podrobnosti tudi pri pritrdiščih, saj ta ne olajšajo le uporabe, temveč tudi povečajo učinkovitost obratovanja.

Več informacij je na voljo na naslovu: elesa-ganter.si

ar©tur 2021