IRT 3000

vsebina

Visokotehnološka naprava za skeniranje velikih predmetov tudi v Sloveniji

06.06.2024

V letošnjem letu je Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) pridobil posebno napravo, ki omogoča poglobljen in nedestruktiven pogled v notranjost materialov oziroma predmetov. Gre za edino tovrstno opremo v Sloveniji, ki bo zagotovila nadaljnji razvoj in znanstveno odličnost na področju poznavanja materialov in proizvodov za slovensko in mednarodno industrijo.

Računalniška mikrotomografija (mikroXCT) je zelo učinkovita metoda v raziskovanju strukture različnih materialov, ki omogoča številna nova spoznanja, inovacije in razvoj v znanosti in posledično v gospodarstvu. Je nepogrešljiva metoda za analizo gradbenih materialov, česar se zavedajo na ZAG-u, kjer se z računalniško mikrotomografijo ukvarjajo že več kot 10 let.

ZAG-mikroXCT-mikrotomografija (5)

Metoda poleg ponazoritve porazdelitve različnih mineralnih faz ali kemijske sestave razkriva različne deformacije, vključke, pore, vlakna, razpoke ter morebitne proizvodne napake, ki vplivajo tako na obnašanje kot na trajnost materiala. Z njo je mogoče 2D, 3D in 4D analizirati vzorec in tako brez fizičnega posega vanj podrobneje pogledati v njegovo strukturo. Gre torej za eno najbolj aktualnih nedestruktivnih metod, ki se jo lahko uporablja pri homogenih in nehomogenih materialih.

Gradbeništvo je sicer primarno področje tamkajšnjih raziskovalk in raziskovalcev, a jih vsestranskost te tehnologije usmerja tudi na druga področja, kot so geologija, kulturna dediščina, arheologija, lesna in avtomobilska industrija, farmacija, biologija, senzorika in dentalna medicina. Velika prednost laboratorijskih računalniških mikrotomografov pred industrijskimi je njihova visoka prostorska ločljivost, do 1 mikrona.

ZAG-mikroXCT-mikrotomografija (1)

O NAPRAVI

Rentgenski računalniški mikrotomograf EasyTOM XL Ultra omogoča skeniranje vzorcev težkih do 80 kg, premera do 730 mm in višine do 940 mm, kar je do sedaj največja kapaciteta v Sloveniji. Skenirano območje vzorca je lahko od manj kot 1 mm do največ 470 mm premera in 650 mm višine. Najvišja dosegljiva ločljivost je do 0,4 μm.

EasyTOM XL Ultra proizvajalca RX Solutions je vsestranski instrument, sestavljen iz 160 kV rentgenske cevi in dveh različnih detektorjev: večji flat-panel detektor in manjša CCD kamera. Naprava omogoča namestitev večjega števila rentgenskih virov in skupaj s pripadajočo programsko opremo zagotavlja delo z najsodobnejšimi načini skeniranja (npr. spiralni CT, laminografija, in-line fazni kontrast, mozaični CT, dinamični CT ...).

ZAG-mikroXCT-mikrotomografija (7)

Naprava nudi številne dodatne module za in situ in operando poskuse (4D CT) brez omejitev glede električnih priključkov in cevi, kot so okoljske in mehanske komore. Zmogljiv računalnik hkrati omogoča analizo in rekonstrukcijo velikih podatkovnih nizov, ki jih proizvajajo sodobni CT sistemi. Namenske delovne postaje pa omogočajo kasnejše procesiranje in podrobno analizo rekonstruiranih podatkov.

ZAG-mikroXCT-mikrotomografija (8)

Ta najnovejša visokotehnološka pridobitev se nahaja na ZAG-ovem Oddelku za materiale.

https://www.zag.si/

ar©tur 2021