IRT 3000

vsebina

BIA Separations izbrana za podporo pri razvoju postopkov proizvodnje učinkovin za gensko terapijo

31.07.2019

Slovensko visokotehnološko podjetje BIA Separations bo zagotovilo strokovno znanje pri postopkih prečiščevanja biomolekul nove generacije in dolgoročno zalogo monolitnih kolon CIMmultus™. Začetni poudarek bo na proizvodnji Zolgensma®, genskega zdravljenja za pediatrične bolnike s spinalno mišično atrofijo (SMA), stare manj kot dve leti.

190728-1BIA Separations, vodilno podjetje za razvoj in proizvodnjo biokromatografije, je v ponedeljek, 23. julija napovedalo sodelovanje z AveXis, podjetjem iz skupine Novartis, da bi izboljšali komercialni postopek čiščenja za načrtovano gensko zdravljenje, začenši s produktom Zolgensma® (onasemnogeni abeparvovec-xioi). Zolgensma® je prvo gensko zdravljenje, ki ga je odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) za zdravljenje pediatričnih pacientov s spinalno mišično atrofijo (SMA), starih manj kot dve leti.

Zolgensma je enkratna infuzija, ki zagotavlja funkcionalno kopijo človeškega gena SMN za zaustavitev napredovanja bolezni s trajno izraženim proteinom SMN.

Podjetje BIA Separations je bilo izbrano zaradi svojega strokovnega znanja na področju prečiščevanja virusov in DNK, zlasti adeno asociranega virusa (AAV), in na področju kromatografske tehnologije za prečiščevanje in analizo biomolekul.

Aleš Štrancar, direktor BIA Separations, je ob tem komentiral: »Ponosni smo, da smo bili izbrani za podporo načrtovanemu genskemu zdravljenju podjetja AveXis. Veselimo se prvih rezultatov, ki bodo pokazali, kako Zolgensma pomaga skupnosti obolelih z SMA. Celotni ekipi je v čast, da smo lahko del tako pomembnega dela.«

Andy Stober, višji podpredsednik za izvajanje tehničnih nalog v podjetju AveXis, je dodal: »Posebej hvaležni smo, da je podjetje BIA Separations delilo svoje znanje in delovalo z enakim občutkom za nujnost kot smo to storili mi, da bi prinesli gensko zdravljenje v skupnost obolelih z SMA. Izkušnje BIA Separations s prečiščevanjem virusa AAV in s svojo kromatografsko tehnologijo so pomembno prispevale k doseganju skupnega cilja in veselimo se nadaljnjega sodelovanja.«

http://www.biaseparations.com

ar©tur 2016